100 милиона евро от Василев за свалянето на Борисов

100 милиона евро от Василев за свалянето на Борисов | StandartNews.com

Опит за държавен преврат разкри разследване на ПИК. Метежът бил финансиран от избягалия банкер Цветан Василев и осъществен от министъра на правосъдието Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев с идейното участие на Иван Костов.

Целта била кабинетът на Борисов да бъде свален, да паднат главите на главния прокурор Сотир Цацаров и градския Христо Динев, да се отиде на избори, които да бъдат спечелени от нова партия на Слави Трифонов, финансирана от съсипателя на КТБ.

Слави Трифонов трябвало да управлява в коалиция с партията на Татяна Дончева. Обмислял се и сериозен репресивен удар срещу ДПС.

Според източници за метежа е приготвен бюджет от 100 милиона евро, които щели да бъдат "източени" от заговорниците през "Петрол" и "Дунарит" - фирми, откраднати от активите на фалиралата КТБ.  До момента от "Дунарит" вече били откраднати близо 30 милиона - през румънското подразделение на компанията, контролирано от Цветан Василев.

Информацията потвърдил и източник от специалните служби. В момента спецгрупа оттам се движела по горещата следа и разплитала сценария за дестабилизация на държавата.

Стартът на преврата били прословутите незаконни записи от "Яневагейт". 

Според данни на ПИК записите били осъществени от самата Ченалова в дома й. Заедно с Владимира Янева присъствал и неин интимен приятел, адвокат. След тиражирането на записите Ченалова тръгва по телевизионните студиа, за да потвърждава инфото за "опасните връзки" между главния прокурор, премиера и Пеевски.

Именно тя е взела 2 милиона евро от Цветан Василев, за да сътвори инсинуацията, твърдят източници на ПИК. За целта Гриша Ганчев, лицето на Василев в България, изпращал при нея известната столична адвокатка Д. И. (имената и фактите на срещата се пазят в редакцията на ПИК и ще бъдат предостави на компетентните органи). Д. И. осъществява контакта и отправя офертата, а после Ченалова лично пътува до Белград. Там по данни на службите Цветан Василев се укривал при известния местен олигарх Мишкович.

Непосредствени изпълнители на метежа били правосъдният министър Христо Иванов, член на "Протестна мрежа", и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Първият им ход е тази седмица, докато премиерът е в Китай, а главният прокурор - в командировка зад граница. Временен премиер е Румяна Бъчваров, близка до прословутия кръг "Капитал" чрез дъщеря си, сестра си и зет си, които работят там.

В сайта на "Медиапул" (собственост на приближената до Иван Костов - Стоянка Георгиева) се пуска фалшификат, че Еврокомисията иска оставката на главния прокурор Цацаров заради незаконните записи. Христо Иванов бърза да легитимира лъжата на заседание на Висшия съдебен съвет. В синхрон с него действа и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

На заседанието на ВСС било поискано създаване на комисия за "Яневагейт". Опитвали да прокарат и иницииране на дисциплинарка срещу градския прокурор Христо Динев, една от основните им мишени, но не подозират, че по същото време от Еврокомисията официално изпращат до Цацаров опровержение на инсинуацията. Не подозират и че уж послушният им президент Плевнелиев ще откаже да създаде специална комисия за записите и по този начин ще посече мераците им, пише ПИК.

"Плевнелиев в последния момент ги предава и така сценарият пропада", коментира източник на сайта. Христо Иванов изпанал в конфузно положение пред премиера и главния прокурор, тъй като е заявил участието си в метежа чрез легитимацията на фалшификацията в "Медиапул". Безпрецедентно той не се появява на заседанието на Министерския съвет в петък. Предпочел да отиде на партийна сбирка на ДСБ - партия, на която не е член и която официално не го е издигала за министър. Така Иванов се превръща в официална опозиция на премиера Борисов.


На въпросната сбирка на ДСБ, която се превръща в нещо като планьорка на заговорниците, се взима решение за извънредна пресконференция в понеделник. На нея щяло да се поиска отстраняването на градския прокурор Христо Динев и образуване на прокурорска проверка срещу депутата Делян Пеевски за търговия с влияние. А именно: заради твърдението от записите, че той е общувал с премиера Борисов и главния прокурор Цацаров по темата за Владимира Янева. "Пеевски е една от вечните мишени на кръга "Цветан Василев - Иван Костов", тъй като медиите му и самият той не мълчат за техните пъклени сценарии", поясняват информирани пред ПИК.

След свалянето на градския прокурор голямата цел е Цацаров. После - падане на правителството и служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев преди да изтече мандатът му. "Най-нелепото е, че тези хора имат почти нулево обществено одобрение, Христо Иванов е министърът с най-нисък рейтинг в кабинета, доверието в Радан Кънев пада непрекъснато. Те искат с нулев електорален престиж и само с милионите на Цветан Василев да овладеят държавата", разкриват източниците на ПИК.

След метежа имало сценарий избягалият банкер Василев да бъде екстрадиран в трета страна. Христо Иванов или Радан Кънев трябвало да заемат поста на Цацаров. "ДСБ знае, че няма потенциал да спечели избори, затова залагат на ракетата-носител Слави Трифонов. Референдумът му е тест и подготовка за бъдещата партия", разкриват източниците на ПИК.
Трифонов се притеснявал само дали ще издържи физически. Иначе го стимулирала отколешната му ненавист към Бойко Борисов, който навремето отказа да му прехвърли 50 процента от партия ГЕРБ.

"Всъщност този сценарий за метеж не е нищо ново за "лаборантите" на Костов - такива, като генерал Атанас Атанасов или Гроздан Караджов. Навремето те пробваха да извършат пуч срещу тогавашния главен прокурор Филчев. Времето се мени, методите и схемите им са същите", обобщават посветени в заговора, цитирани от ПИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай