Зографски монах скочи на папата и патриарха

Зографски монах скочи на папата и патриарха | StandartNews.com

Бои се, че механично обединение на православни и католици е опасно за вярата

Нова книга на зографския йеромонах Висарион излезе преди седмица, научи "Стандарт". "Кратка апология на православното християнство от клопките на икуменическия синкретизъм" може да бъде намерена в централните храмове на Българската православна църква, както и в някои големи книжарници. Повод за написването на книгата е срещата между папа Франциск и Вселенския патриарх Вартоломей в Ерусалим през май 2014 г. и последвалата декларация между тях, в която се говори за обединение между източната и западната църква. Фактът, че събитието не предизвика почти никаква официална реакция в църковните среди, подтиква йеромонах Висарион, който е първи епитроп в българския манастир на Света гора, да изложи своето виждане по въпроса.

"Отделни хора реагираха, а на Света гора много монаси дълбоко се развълнуваха. Като цяло в обществото обаче събитието остана незабелязано", каза пред "Стандарт" йеромонахът. По думите му, ако се вгледаме в човешката история, ще видим, че колкото повече време минава, толкова повече Божията истина започва да се разводнява от различни човешки заблуди. "Както е било от времето на Мойсей до идването на Господ Исус Христос, така и сега с християнството. Истината, дадена ни от Христос преди 2000 г., все повече започва да се претълкува и изопачава", добавя отецът.

В книгата си от 220 страници, отец Висарион излага опасенията си от намеренията на църковните водачи за механично обединение на двете църкви, въпреки липсата на реално обединение в истинската вяра. "В декларацията ясно се казва, че се върви към обща евхаристийна трапеза и към пълно обединение, но не се говори, че това единство трябва да е в Православието - вярата, която Бог ни е дал, а светите отци са запазили непроменена", казва отец Висарион.
Монахът изтъква, че за православната вяра са дали живота си много светогорски изповедници, а също и 26-те зографски мъченици, които не са искали да се обединят с еретическата римокатолическа общност. Всички тези изповедници и мъченици са прославени от Бога с дивни чудеса, което ясно показва, че те са постъпили правилно. Един от стълбовете на Православието, св. Марк Ефески, също е бил против обединение, свързано с компромиси във вярата. "В последните години сме свидетели на един засилващ се опит за обединяване между Православие и Римокатолицизъм, което обединение обаче

не е на основата на истина, а на сантименталност

която не е спасителна", твърди йеромонах Висарион. Според него, за да бъде обединението между двете църкви действително, римокатолиците трябва да се върнат към вярата, която е била обща за католици и православни през първите 1000 г. след Христовото Рождество. В противен случай обединението би било фалшиво и би довело до изчезването на истинските вярващи. "Нека пазим православната вяра, която са ни донесли нашите отци. Тази вяра са я пазили и светите Седмочисленици, и свети Йоан Рилски Чудотворец, и свети патриарх Евтимий Търновски, и свети Георги Софийски. Всички светии са пазели православната вяра, а Бог ги е прославил и заради това", добавя отецът.

Водят ни към лъжеединство

- Отец Висарион, с какво точно не сте съгласен?
- Показват ни пътя за обединение в лъжата. Това беше причината да осветля този въпрос и да покажа накъде ни водят нашите църковни водачи. Те ни водят към едно лъжеобединение.
- Какво точно се случи на срещата между папата и Вселенския патриарх?
- На тази среща се начерта един грандиозен план за обединение, но въобще не се каза, че това ще бъде единство в истината, а нещата се извъртяха. Не стана дума за различията във вярата, а се говореше само за любов, мир и братство, като се използваха общи думи.
- Действията на патриарх Вартоломей ли критикувате всъщност?
- Книгата е критика и към неговите действия, но и към всеобщото мълчание, защото никой не реагира, когато беше направена тази официална декларация. А това е един опит за преразглеждане на цялата църковна история, на вярата. Мълчи се по тези важни въпроси и в края на краищата ще ни поставят пред свършен факт и ще ни кажат: ето, ние се обединихме, ние много се обичаме. Дано наистина има обич! Но не трябва ли да се ли обичаме в Истината? Не искаме ли действително да се спасим? Все едно някой да върви в правия път, а другият - в тръните, и този, който е в тръните, казва: "Хайде вече да се обединим и всички заедно да вървим в тръните." Само че, ако ще се обединяваме, трябва да се обединим в правия път и там да вървим! Докато сега не се търси обединение в православната вяра, а обединение в тръните.
- Как успяхте за толкова кратко време да намерите аргументи за вашата теза?
- Наистина имаше огромна Божия помощ! Намерих много интересни материали, защото не желаех да има излишни емоции, а всичко да бъде подкрепено с аргументи, факти и свидетелства от църковната история. Аз просто исках да покажа какво светите отци са писали, а не какво нашите модерни църковни водачи сега мислят. По-добре да се придържаме към истинската святост, отколкото към една погрешна църковна политика.

НА 25 МАЙ

Срещнаха се в Йерусалим

През май папа Франциск и Вселенският патриарх Вартоломей се срещнаха в Ерусалим, за да отбележат 50-годишнината от историческата прегръдка между папа Павел VI и Вселенския патриарх Атинагор. "Призоваваме християните, вярващите от всички религиозни традиции и всички хора на добра воля, да признаят безотлагателността на този час, който ни подбужда да търсим примирението и единството на човешкото семейство при пълно уважаване на законните разлики, заради благото на цялото човечество и бъдещите поколения", се казва в съвместната декларация на папа Франциск и патриарх Вартоломей, подписана на 25 май в края на тяхната лична среща. Осъзнавайки, че целта на пълното единство не е достигната, първойерарсите на Римокатолическата и Вселенската църква призовават всички християни "да вървят заедно към единството", стремейки се при това към истинен диалог с юдаизма, исляма и другите религиозни традиции.

Римският папа Франциск и Вселенският патриарх Вартоломей I се задължиха да си сътрудничат в служението на цялото човечество, особено, защитавайки достойнството на човека на всички етапи от неговия живот и светостта на семейството, основано на брака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай