Златев: Ще отпуснат европари за щетите от наводненията

Златев: Ще отпуснат европари за щетите от наводненията | StandartNews.com

София. България ще получи европари за справяне с щетите от наводненията. Финансирането ще бъде от фонд „Солидарност" на Европейския Съюз, увери ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев пред "Фокус".

По думите му вече е подадена апликационната форма за пострадалите от наводненията във Варна и Добрич и предстои това да бъде направено и за Мизия.

Златев обаче поясни, че страната ни може да разчита на подкрепата на фонда, като за целта на първо място трябва да се направи обективна оценка на щетите и второто е да се подаде съответната апликационна форма на базата, на която да бъдат поискани средствата.

Той уточни, че средствата към този фонд могат да покриват щети свързани с публичната инфраструктура - пътища, телекомуникации, обществени сгради, а също и щети, които са нанесени върху културни или исторически паметници.

Златев допълни, че чрез тези средства не могат да се възстановяват щети, които са нанесени върху лично имущество и е много важно това да се знае, за да не се създават напразни очаквания у хората. Златев отбеляза, че сериозно внимание трябва да се обърне на превенцията.

Хората трябва да разберат, че е важно да имат застраховки, кметовете трябва да обръщат внимание на всякакви превантивни действия и не на последно място трябва да се наблегне на обучението на хората, които работят в системата на гражданска защита и на служителите в държавната администрация, които трябва да подготвят апликационната форма, с която да бъде поискана помощта от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай