Жребий за делата в КС

Румен Ненков предлага произволно разпределяне на казусите и срок за насрочването им

Жребий за делата в КС | StandartNews.com

София. Пълна промяна в работата на Конституционния съд ще предложи магистратът Румен Ненков. Още в понеделник той ще лансира пред колегите си няколко идеи за реформа в правилника.

Трябва да се въведат срокове за насрочване на делата, съобщи Ненков пред "Стандарт". Според него насрочването на делото не трябва да зависи от готовността на докладчика да представи мотиви за решението, както е сега. Напълно възможно е веднага при произнасяне по допустимостта на дадено дело от целия състав да бъде определена дата за гледането му по същество, смята Ненков. Заради липса на подобно правило например още няма насрочено дело за т. нар. "данък лихва", а то бе допуснато за разглеждане в началото на април. През март омбудсманът Константин Пенчев атакува пред КС данъка върху авансово изплатени лихви по депозити, въведен от тази година от финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. В предизборната кампания БСП обеща да махне данъка, но правителството на Пламен Орешарски обяви, че ще го остави.

Ненков предлага и да се въведе случен принцип на разпределение на делата в КС. По закон председателят на съда определя докладчика. "Предполагам, че ще има противници на тази идея, защото аргументите досега за разпределинието на делата бе с оглед на специализацията на всеки. След като сме избрани в КС обаче, трябва да можем да се произнасяме по всеки казус, независимо от това кой какъв специалист е", смята Ненков. Според него трябва да се промени и медийната политика на КС. Обявяването на решенията можело да става на пресконференция, не както е сега - със съобщение в сайта.

Ненков смята, че трябва да се помисли и за планиране на отпуските на конституционните съдии. По закон те имат право на два месеца отдих годишно, който могат да ползват, когато пожелаят. Това обаче често води до забавяне на работата заради отсъствие на голям брой от 12-те членове, което причинява липса на кворум.
Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай