Животновъди и ловци на бунт срещу защитници на вълците

Животновъди и ловци на бунт срещу защитници на вълците | StandartNews.com

СДП "Балкани" поиска тримесечна забрана за ловуване на хищника

Бургас. Живтоновъди и ловци от Бургас скочиха на бунт срещу еколозите от сдружение за дива природа "Балкани".

Екшънът се разигра по време на обществено обсъждане на специален план за опазване на вълка в България. Еколозите от СДП "Балкани" са сред активистите, изготвили плана. Той предвижда да бъде забранен отстрелът на хищника в продължение на три месеца всяка година от 1 април до 30 юни, когато вълците се размножават и отглеждат малките си. Бургаските животновъди обявиха идеята за абсурдна и популистка. Защото популацията на хищника през последните години заема застрашителни размери. В защита на стопаните се обявиха и ловците от региона, които потвърдиха, че вълците са се превърнали в бич за цяла Странджа.

"Как ще ми говорите да опазваме вълците, като за една година лично на мен ми унищожиха 17 малачета в кошарата. А на колегата само за две нощи му изядоха 25 овце", гневно коментира животновъдът Стоян Колев от Малко Търново.

Представител на ловците пък заяви, че вълците вече са повече от хората, които са останали в странджанските села и отстрелът на хищниците трябва да бъде през цялата година. Авджиите припомниха, че от много години в България няма организирани хайки за вълци, това е една от причините за разрастването на популацията. Активистите от СДП "Балкани" пък контрираха, че пострадалите от вълци са достатъчно защитени, защото имали право на финансови обезщетения. Хората обаче рядко се възползвали от тях, защото не знаели правата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай