Жители на Берковица излязоха на протест

Жители на Берковица излязоха на протест | StandartNews.com

Жители на Берковица излязоха на протест в защита на общинската болница. Сред тях бе и кметът на общината Милчо Доцов.Искаме управляващите да ни чуят и да не бързат с предлаганите нормативни промени в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от НЗОК, обясни той. Тези промени обричат здравното ни заведение на фалит и закриване.

В момента в болницата се лекуват пациенти от селищата на общините Берковица и Вършец, които отстоят на 35 – 40 км от областната болница. Ако останат без болница, те ще останат и без здравеопазване, твърди кметът.

Болницата в Берковица е в добро финансово състояние и предлага лечение по 80 клинични пътеки. Има 60 легла в хирургично, вътрешно, детско, АГ отделения. Годишно в нея се раждат по 150 – 200 деца.

През последните години общината е инвестирала в лечебницата 4 млн. лв.Сградата отвън и помещенията вътре са обновени, доставено е модерно здравно оборудване. Общината чака одобрение на проект по програмата „Интеррег", с който болницата ще получи нова медицинска апаратура за 1,5 млн. лв.

Ако управялващите не променят здравната си политика, ще продължим и с по-драстични протести, разбира се в рамките на закона, заяви кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай