Жеравна отново навлича потури

Жеравна отново навлича потури | StandartNews.com

Младоженци се женят по носии, гонят сърдити мъже и нервни жени от феста

През уикенда местността Добромирица край Жеравна за седми път ще се телепортира 150 години назад. Който иска да попадне под вековните й дървета, трябва да приеме строгите закони на фестивала на народната носия. А те гласят: забранени са всички джаджи, които тровят живота на съвременния човек.

В дългия списък попадат мобилни телефони, часовници, фотоапарати, найлони, пластмаси и всякакви тоалети, които се различават от дрехите на нашите баби и дядовци. Изключение никому, независимо от неговото материално и служебно положение. Желаещите да се веселят от петък до неделя с повече от четиридесет фолклорни състава от цялата страна, трябва да заплатят вход от 25 лева.

В събота всички гости са поканени на истинско бракосъчетание. Младоженците са приели да свържат живота си изцяло по правилата на сватбарски ритуали от началото на миналия век.

Ще има и борби, надиграване и надпяване. Диетите не са най-умното решение по време на фестивала. Огромен казан с богата на подправки каварма вече ври в гората. Ще имам боб, домашни наденици, питки на жар и дори кафе върху пясък, а вечерта нестинари и хоро около хайдушкия огън. На фестивала не се допускат сърдити мъже, нервни жени и кучета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай