Жеравна обяви чужденец за апостол

Жеравна обяви чужденец за апостол | StandartNews.com

Жеравна обяви чужденец за апостол на българщината. По време на тържественото откриване на фестивала на народната носия неговият създател Христо Димитров прочете решението на армията от воеводи и четници, обединени от дълга да пазят родната история и традиции. Първият носител на новоучредения от тях приз "Апостол на българщината" стана шотландецът Ян Андерсон. До ден днешен той е дал 2 млн. лв. за съхранението и развитието на българския фолклор.

Най-важното е да бъдеш добре с тъщата и тъста, каза пък зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов на младия съпруг Петър Божков. В събота в Жеравна софиянецът се ожени за красавицата от Пловдив Светла Такова. Сватбата следваше в детайли брачен ритуал отпреди 150 години. Бившият МВР шеф придружи съвета си към младоженците с две нови банкноти по 100 лева. Те го почерпиха с люта ракия.

Над 10 000 души молеха Господ да не праща дъжд в Жеравна. И той ги послуша. Появата на Цветанов на събора предизвика истински фурор. Всички искаха да се снимат с него и той не отказа на никого. По време на разходката си високият гост разбра, че на живо е много по-млад, отколкото на тв екрана. Освен това получи бутилка вино, хапна мекици и раздаде щедро подарената му погача. Той сподели, че с готовност би отишъл на официална среща с добруджанската си носия. Над 40 състава от цялата страна показаха изкуството си през втория ден на фестивала. Майсторите кулинари също бяха особено старателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай