Жена с инсулт спаси трима

Жена с инсулт спаси трима   | StandartNews.com

51-годишна жена от Добрич с установена мозъчна смърт ще спаси най-малко три човешки живота. Тя е получила кръвоизлив в мозъка.

Заради спешната трансплантация се наложила намесата на военното министерство. От Военновъздушните сили реагирали на молбата и в 20,08 ч в сряда един от транспортните самолети "Спартан" е излетял за Варна, където е кацнал в 21,05 ч. Около 0,30 ч в петък самолетът кацнал обратно в София с експлантираните органи на жената.

Според директора на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев информацията за състоянието на жената било получено около 16,30 ч и веднага били набелязани евентуални реципиенти на органите. На първо място бил 61-годишен мъж от София, който се нуждаел от спешна трансплантация на сърце. Всичките му останали органи започвали да отказват и операцията в болница "Света Екатерина" спасила живота му.

Черният дроб на жената ще бъде трансплантиран във Военномедицинска академия, като вероятно с него шанс за пълноценен живот ще получи дете. В Александровска болница ще бъдат трансплантирани бъбреците й. "Трябва да изкажем благодарност на близките на жената, които на секундата се съгласиха да дарят органите й", заяви проф. Начев.

"В края на краищата трансплантацията е една рутинна операция, но за да се извърши тя, е необходим този благороден жест", каза още проф. Начев пред бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай