Жена на реда пое СЕМ

Жена на реда пое СЕМ | StandartNews.com

Ред и дисциплина. Това е житейското мото на новата шефка на СЕМ Мария Стоянова. Смята да го приложи в работата си в медийния регулатор. Самата тя се е научила на ред и дисциплина по времето, когато е била на обучение в Европейската журналистическа академия в Австрия. Там тя не само учи, но и работи. Завършва успешно и специализира "Връзки с обществеността" в автомобилния концерн "Фолксваген". А немският просто не е проблем за младата жена. Мария е завършила немската гимназия в София. Съдбата й предопределя да се занимава с професия, която е със силен социален заряд.

Стоянова е бунтарка

В гимназията със съученици организират първата ученическа стачка, като рисуват плакати, на които пишело "Искаме реформи, а не униформи". Семейството й иска да стане юрист, като баща й. Тя обаче мечтае да стане журналист. Става така, че завършва специалността на майка си - педагогика. Там била приета, за журналистика не й достигнал балът. Шансът обаче е на нейна страна. Една случайна среща с журналист от Дарик радио обръща живота й. През 1995 г. започва кариерата си като съдебно-криминален репортер. Отново съдбата се оказва щедра към младата журналистка. Изпращат я в командировка в Австрия, където се запознава с представители от Европейската журналистическа академия. Споменава им, че иска да учи в чужбина. Така и става. Приемат я в Австрия, а докато учи, работи като кореспондент на Дарик радио оттам. След като завършва специализациите си, работи в няколко български секции на медии в чужбина. Връща се у дома и продължава да работи за "Дарик". В периода 2000 - 2001

специализира в германския Бундестаг

като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел. През август 2003 г. започва работа в БНТ, а шест месеца по-късно става шеф на кореспондентския й пункт в Берлин. В продължение на 8 години тя следи и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.
На голям зрителски интерес са се радвали и седемте й документални филма по външнополитическа теми. През 2012 г. отново се завръща в България. Номинирана е в конкурса за избор на членове на СЕМ, преборва 12 кандидати и влиза в него. Стоянова е член на журито на 17-ото издание на международния кинофестивал в Хамбург. В момента е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници (ERGA).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай