Железният кмет

Железният кмет | StandartNews.com

Местната власт е терен, на който човек показва най-добре себе си, казва Живко Тодоров

Камъни и сълзи не разколебаха управника на Стара Загора да пусне багери в ромското гето

Не можем да допуснем да се изсече и застрои "Аязмото". Това отсече кметът на Стара Загора Живко Тодоров и пусна багерите в ромското гето. Младият градоначалник не се уплаши от камъните, които полетяха срещу него. Не се разколеба дори и от драматичните викове на жените в квартала. Защото на негова страна е законът. Живко Тодоров управлява града с твърда ръка вече четири години. Под негово ръководство общината изпълнява проекти за над 200 млн. лева през 2013г., като голяма част от тях ще бъдат финализирани до края на тази година. Кметът не е привърженик на взимането на дългосрочни кредити, чрез които да се изпълняват инвестиционните намерения. "Не одобрявам политиката на някои кметове, които натоварват по този начин общинските бюджети за дълги години напред", казва той. "Хората не се интересуват от това какво има да връща общината, нито кое управление е взело кредита, те искат нови улици и тротоари, безопасни детски и спортни площадки, ремонтирани училища и детски градини", категоричен е Живко Тодоров.

Казва го с увереност, защото е роден и израснал в града на липите и е наясно с нуждите и желанията на неговите жители.

Като голям успех за Стара Загора кметът отчита придобиването от общината на ресторанта на върха на Аязмото за 288 хил. лв. "По този начин решихме една дългогодишна болка за всички старозагорци. Помогна ни малко и шансът", признава той. За да изгради железния си характер, му помомага и спортът. "Благодарение на него човек се научава да печели и да губи с еднакво достойнство", казва 33-годишният кмет на Стара Загора. Още като хлапе тръгва на риболов с баща. В началото само гледа и попива надхитрянето между човека и рибата. Още си спомня вълнението, когато хваща първата си риба.

"Беше каракуда, може би малко над половин кило, но на мен ми струваше нещо огромно", спомня си Живко. Рекордът му е в микроязовир за спортен риболов край Гълъбово. Тогава му ударил 7-килограмов шаран.

Футболът е другата страст на младия кмет. Започва да тренира като дете в старозагорския клуб "Боруй". Още като юноша се откроява с ръста си и с играта с глава и треньорите го поставят в центъра на защитата. Предричат му бляскаво бъдеще като център халф, но след като започва да учи в езиковата гимназия, е принуден да окачи бутонките на пирона.

"Никога не съм мечтал да стана професионален футболист, играех за удоволствие и тонус", признава и сега Тодоров. Увлечението обаче му остава за цял живот. И досега почти всеки уикенд рита мач с приятели, за да поддържа форма. Талантът му на футболист откриват и като народен представител от ГЕРБ в предишния парламент. Той е в основния състав на депутатския отбор. Освен на терена сегашният кмет е много активен и в пленарна зала. Той е сред вносителите на законопроект за изменение и допълнение на конституцията, както и проекта на Изборен кодекс. Тодоров не смята, че кметският пост може да спре развитието му в голямата политика.

"Реалната политика се прави при хората, при ежедневните им радости и болки, а местната власт е най-близо до тях", казва той. И е убеден, че това е теренът, на който човек показва най-добре себе си и своите качества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай