Железницата свива разходите за гари

Железницата свива разходите за гари | StandartNews.com

Железницата трябва да свие разходите си за поддръжка на жп гарите. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на парламентарния контрол. Разходите за поддръжка на гарите, които нямат необходимия пътнико-товарен поток, са ни в тежест, каза Московски в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за жп гарата в гр. Николаево, Старозагорско.

Подчертавам, не става въпрос за закриване на гарата, а за промяна на статута й в спирка, обясни Московски. Всяка гара има разходи за персонал, ток, отопление и поддръжка, а жп спирките са необслужваеми. Прави се анализ именно за да стане ясно дали гарата има необходимия пътнико-товарен поток, за да покрива разходите си, обясни министър Московски. Той поясни, че решение за промяна на статута на гара Горни Дъбник още не е взето, а пътническите влакове ще продължат да спират там и в бъдеще.

По предварителни данни "Холдинг БДЖ" завършва 2015 г. със загуба от 27 млн. лв., което е подобрение спрямо 2014 г. с 26 млн. лв., отчете министър Московски в парламента. През миналата година холдингът е изплатил 75 млн. лв. задължения към финансови институции. През 2015 г. "БДЖ-Товарни превози" са превозили 8 млн. тона товари, което е 58% от железопътния товарен превоз, отчете Московски и допълни, че тази година е жизненоважна за съдбата в БДЖ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай