Железните грации

Железните грации | StandartNews.com

Драмата с Цветелина не пречупи златните ни момичета

Художествената гимнастика се превърна в един от най-обсъжданите спортове у нас в последните седмици. За съжаление това не стана заради поредния голям успех на новото поколение златни момичета. Шефове, треньори и състезателки са под обществения прицел заради трагедията със световната шампионка от ансамбъла Цветелина Стоянова, която полетя от шестия етаж. Моментално се почна сочене с пръст, търсене на виновник и ровене, ровене...

Дали шефът на федерацията Илияна Раева, дали треньорът Ина Ананиева, дали някой друг има грях за личната драма на Цветелина ? Същата Цвети, която бе част от ансамбъла в продължение на 2 години. И със сигурност още е, макар и в "Пирогов".
Инцидентът и всичките последвали коментари и обвинения неизбежно се отразиха на грациите, които трябваше да участват на европейското първенство в Израел. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и повиканата на пожар резерва Любомира Казанова са един екип с Цвети Стоянова. Всеки ден тренировки, лишения, шеги, сълзи, вероятно и приказки за момчета. И така

момичетата се превърнаха от един отбор в сестри

Именно за това те изживяват толкова тежко случилото се. И са толкова емоционални. Но в същото време в Израел си пролича, че крехките девойки притежават желязна психика. Дали бе правилно ансамбълът да участва или не на европейското първенство е друга тема. Но момичетата не трепнаха при нито едно от съчетанията си. Публиката дори не разбра, че същите тези гимнастички до последно са се колебаели дали изобщо да играят, раздирани от плач и шокирани от жестоката драма с Цвети. Нещо повече, ансамбълът дори се пребори за медал. Който, веднага след кацането занесоха в "Пирогов" на своята съотборничка, която още се бори за живота си.
На летището момичетата изплакаха и болката си, че в социалните мрежи и медиите са обвинявани за трагедията с Цвети. Най-тежко й беше на резервата Любомира, подозирана, че едва ли не и лично облагодетелствана, заемайки мястото на Цветелина.
Сега може би най-важното в момента е момичетата от ансамбъла да бъдат оставени на мира. Все пак само

след по-малко от два месеца им предстои олимпиада

Последното състезание в кариерите им. Михаела, Ренета, Християна, Цветелина и Любомира с сплотени като юмрук, но сега те имат нужда от любов и подкрепа, за да дадат най-доброто от себе си на игрите в Рио.
И да зарадват България в последното си състезание. Кои са обаче новите ни златни момичета ?
Не само защото е капитан Михаела е стожерът на ансамбъла. Тя е минала е през всичко. Започва да се занимава с художествена гимнастика още на 7 години в "Академик". Украинската звезда Анна Бесонова е любимата й спортистка. Обича да ходи по магазините и на кино с другите момичета. Обожава да готви и именно благодарение на кулинарните си умения покорява сърцето на своя любим Борис. Омъжва се за него през 2012 г., а той я окуражава да остане в гимнастиката. Нейните съотборнички са шаферки на сватбата й. С мъжа си се запознава в кино, където била с общи приятели. Самбистът й предлага брак на Нова година в Роженския манастир.
Ренета е водачът, който диктува темпото. Когато е в кондиция, и отборът е на върха. Изключително женствена, типична Дева, с вроден усет към красотата на движенията. Има невероятно благ характер.

Ренета понася всичко дори да не е виновна

Признава, че и тя е от групата "фенове на шопинга". Книгите са нейната страст. Фен е на домашно приготвената храна, на манджичките като пиле с картофки, например. Обожава домати със сирене.
Християна е интелект, всеотдайност и трудолюбие, описват я в три думи нейните приятелки. Огнената гимнастичка е от най-безстрашните, с невероятна психическа устойчивост и мотивация. Изпълнява едни от най-рискованите елементи. С канадско гражданство е, тъй като е живяла като малко в страната на кленовия лист. Има още две сестри. Родителите я водят в залата още на 4 години. Фен е на волейбола. Не пропуска мач на националите.
Цветелина Найденова е войникът - здрава или болна, тя е в залата и работи на 100 процента.
Силна е, уверена, упорита, със страхотно самочувствие, умее да се налага.

Знае кога да замълчи и кога да отговори

Започва да тренира в "Славия", когато е на 4,5 години. Признава, че обожава да хапва шоколад. Иначе харесва спагети, пица, макдоналдс. Гледа филми, като предпочита романтики и драми. "Тетрадката" е един от най-любимите й.
Любомира Казанова се озова в ролята на златната резерва. Тя е на 18 години и мечтата й да стане гимнастичка е от 4-годишна, когато за първи път се докосва до този спорт. Въпреки че е резерва в ансамбъла и рядко получаваше възможност да играе Любомира вече се сблъска с голямата сцена. Тя влезе в съчетанието на отбора с 5 ленти за демонстративния турнир при ансамблите по време на Световната купа в Корбей Есон преди няколко седмици заради контузията на Михаела Маевска. Заради височината и излъчването си преди около 2 години Любомира получила предложение от модната агенция "Ивет фешън" да стане техен модел, но тогава отказала категорично заради спорта. Преди да дойде в ансамбъла никога не се е качвала на кантар. Признава, че винаги е била слабичка.
Всъщност всяко от момичетата в ансамбъла е уникален и самобитен характер. На олимпиадата обаче те трябва да бъдат като един организъм.

Като добре сглобена и перфектно работеща машина за победи. Те знаят, че могат и искат да успеят. Цяла България се надява и вярва, че ще го направят. Но най-важното е, че на грациите ни сега не им трябват сълзи и драми, здрава работа до игрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай