Жечева: Процесът на деиституционализация е маратон

Жечева: Процесът на деиституционализация е маратон | StandartNews.com

Ева Жечева, шеф на ДАЗД

Кърджали. „Процесът на деиституционализация не е бягане на къси разстояния, а маратон. Той ще продължи дълго, практиката в други страни показва, че понякога минават 30-40 години", каза в Кърджали Ева Жечева, председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).

По думите й до края на годината над 80% от общините ще бъдат готови физически с изграждането на новите сгради по проект "Детство за всички". Шефката на ДАЗД припомни, че основна цел на проекта, по който работят около 80 общини, е повишаване качеството на грижата и извеждане децата от институции.

Извеждането на децата от институциите и настаняването им в новите услуги е започнало преди няколко месеца. Вече над 500 деца и младежи са намерили нов дом, а до края на октомври в изградените 149 Центрове от семеен тип се очаква да бъдат настанени общо 800 души. По последни данни децата с умствена изостаналост в институции са 1 163.

На въпроса как ще бъде продължено финансирането на новите услуги, след като приключат проектите на общините, шефът на Агенцията отговори, че всички общини ще минат към държано делегирана дейност. "От следващата година стандартите ще бъдат диференцирани с единна финансова ставка. Те ще бъдат различни за центровете за настаняване на деца с увреждания и за тези без увреждания. И сега има специална наредба и критерии за финансови стандарти за социалните услуги за деца. Предстои да се прецизират, което предполага да се види точно какви са разходите и какви са потребностите на институционализираните деца.Тази промяна може да стане факт от 1 януари 2015 г.", обясни Ева Жечева.

В Кърджали председателят на Държавната агенция за закрила на детето и кметът Хасан Азис обсъдиха реализацията на общинския проект „Дом за всяко дете – 2". „Разширяване на социалните услуги е приоритет за нас, през последните години натрупахме сериозен опит", обясни градоначалникът. Бе коментиран още въпросът с процедурата по настаняване и адаптация на децата, подбора и обучение на персонала. Шефката на ДАЗД и експерти от Агенцията посетиха новоизградените три Центъра от семеен тип в кварталите Веселчане, Гледка и на Пазара, също и Защитеното жилище в кв. Байкал, разговаряха с възпитателите и децата. Ева Жечева оцени много високо свършеното по проекта в Кърджали и сподели, че добрата практика и опит ще бъдат представени в други общини на страната. Тя посъветва новите домове да отворят широко вратите си за по –чести срещи и контакти с местната общност, което ще помогне за по –добрата интеграция на децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай