Жандармерия спира ромска вендета във "Факултета" (ОБЗОР)

Жандармерия спира ромска вендета във "Факултета" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Племенникът на Японеца гръмнал сина му с 9 куршума

Извинявам се за циганските истории, искам да спра дрогата в махалата, обяви Киро в тв ефир

Кървава вендета вдигна накрак столичния ромски квартал "Факултета". За пореден път стара вражда доведе до куршуми. В сагата участва възкръсналият по чудо след покушение преди 10 години ромски барон Кирил Киров-Киро Японеца, но този път мишена се оказа неговият 32-годишен син Януш. Стрелецът също е добре познат - това е племенникът на Японеца - Георги Любенов Петров-Йончо, за когото се смята, че поне три пъти се е опитал да очисти вуйчо си от 2003 г. насам.

Йончо прострелял с пистолет в гърба братовчеда си в събота около 16 ч след шумен скандал. "Стрелял е ниско, целел се е в бъбреците", разказват очевидци. Впрочем пукотевицата става пред очите на близо 20 полицаи, които вече били извикани в района на палата на Киро Японеца. Веднага след изстрелите Йончо, който е син на сестрата на Киро Елена, която в квартала наричат Лиза, избягал и още не е задържан.

"Бяхме нападнати от Георги Любенов Петров и тъста му и още 7-8 души дилъри.", разказа своята версия пред Нова тв Киро Японеца. Тайфата на Йончо дошла с коли да търси саморазправа. Японеца звъннал на 112, качил в колата двамата си синове Януш и Спартак и тръгнали към Трето РПУ. В къщата останали заключени жена му и двете му снахи. Докато пътували, жените звъннали и му казали, че хората на Йончо започват да се катерят по оградата и ще нахлуят в дома им. Тогава Киро обърнал колата и се върнал в къщата си. Там, на 50 метра от дома му пред очите на вече пристигналите полицаи станала свада. Кой пръв е извадил пистолет не е ясно. Най-вероятно Киро Японеца започнал да стреля във въздуха със законно притежавания от него пистолет. В суматохата Йончо също извадил пищов и от около 15 метра го прострелял в гърба.

"Синът ми е претърпял операция в гърба. Има 9 прострелни рани", твърди Киро Японеца.
Над 60 души с камионетки на жандармерията охраняваха вчера местопрестъплението близо до имението на ромския барон. На 500 метра отвъд пътя за Суходол пък друга група полицаи стоеше на пост пред друг дом, вероятно на изчезналия Георги Любенов. "Киро не го свърта на едно място, много е нервен, изгони екипа на Канал 3, след това идваха от вестниците - и тях ги натири", разказаха вчера униформените, които бяха застанали на пост пред дома му. "Сега не може, ако искате елате по-късно", заяви човек от охраната на ромския барон. Близо десетина души стояха покрай пластмасова маса със столове между къщата и басейна на Японеца. Отначало в събота вечерта той отказал да говори публично, но в 8,30 ч звъннал в предаването на Люба Кулезич, за да обясни кой е стрелял по сина му. Киро е категоричен, че стрелецът е бил Йончо, който се занимавал с разпространение на наркотици.

"Давал съм обяснение, че този човек, моят племенник, е поръчител на моето убийство през 2005 г. Тогава му бях прехвърлил акции. Ние нямаме интерес да работим с наркотици. Те ги имат - група, касиер. Само аз ги спирам да се разпространяват наркотиците", заяви още Японеца. Той хвърли още една бомба в ефир, като заяви, че племенника му си има покровители ченгета.

"Пазят полицаи от Трето районно като Боби Василев, който е влязъл вчера при сина ми, за да докладна на Георги Любенов дали е жив, или е умрял", каза Японеца.
Според него полицаите взели натривки за барут от него и двамата му синове, за да стане ясна кой е първопричината за мелето.

"Само аз съм стрелял, не и синът ми. Стрелях във въздуха. Има прострелян полицай в ръката, а полицията го крие. Не знам какъв им е интересът да го крият", каза още Японеца. От пресцентъра на МВР отрекоха вчера да има пострадал полицай.
"Извинявам се на цялото общество, че занимаваме всички с нашите цигански истории и тези наркомани, които продават хероин, марихуана във "Факултета". Ние сме бизнесмени, плащаме си данъци, нямаме интерес от наркотици", хвърли още един словесен бисер в тв ефир Киро.

Враждата между роднините тлее 10 г.

Враждата между Киро Японеца и Георги Любенов-Йончо тлее вече 10 години. Първоначално младежът бил лице на белия бизнес на ромския барон. Георги бил изпълнителен директор на строителната фирма на Киро Японеца "Бул-рент София" АД, през която реално се изпират парите от наркоразпространението, твърдят ченгета. "Всяка плочка в луксозната сграда на Киро Японеца на бул. "Васил Левски" е слагана с моя подпис", казва Георги. През август 2005 г. обаче неизвестни прострелват в главата Киро Киров пред сградата.

"Тогава с брат ми Сотир буквално му спасихме живота. Един лекар в "Пирогов", където го бяха откарали след покушението, ми каза, че нямат нужната апаратура и ако го оставим в тази болница, ще умре. Лично аз го преместих във Военномедицинска академия", разказва по-късно Георги в медиите.
Дълго време никой не знаеше дали Киро Японеца ще може да се движи и говори, след като лекарите вадят заседнал куршум от главата му.

"Той имаше много врагове и ме беше страх да се забърквам в сериозните му неща. След като му отказах, той ме намрази. И оттогава започна със заканите си: "Аз един ден ще те унищожа, аз ще те убия! Ти няма да можеш да оцелееш". Тормозът продължава шест години", разказва Георги.
Самият Киро Японеца обаче твърди, че зад стрелбата по него стои именно племенникът му, който искал да вземе бизнеса му.

На 24 октомври 2011 г. Георги е пребит и от този момент нататък той и майка му разбират, че враждата ще е до гроб.
През зимата на 2013 г. над 50 антимафиоти нахлуват в дома на Георги Любенов, който е арестуван за подготовката на покушение над Киро Японеца. По-късно е пуснат под гаранция от 100 лв. Самият ромски барон оцелява в няколко атентата, като първият е през 2003 г., когато е прострелян от моторист на бул. "Никола Мушанов". Според МВР поръчката за стрелбата тогава е дошла от Йоско Йосифов-Йоско Костинбродския, а прекият извършител е неговият доверен човек Ивайло Симеонов-Богьовеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай