Жълтият дъжд над София не е опасен

Жълтият дъжд над София не е опасен | StandartNews.com

"Жълтият дъжд" над София не е опасен за хората и околната среда. Калните валежи не се дължат на промишлена или друга антропогенна дейност, а най-вероятно е природен феномен, които се наблюдава всяка година. Това показват извършените изследвания от Изпълнителна агенция по околна среда. Оттам увериха, че странният дъжд е смесица от полени, т.е. от цъфтежа на дърветата и също така има малък процент пясъци от Сахара.

След жълтия порой, които се изсипа над София в деня на просветата, бяха взети химични проби от кв. "Павлово". Лабораторните изследвания показаха концентрации на олово, кадмий, никел и арсен, които са значително под допустимите им годишни норми. Те са съпоставими с измерените концентрации през същия сезон на 2014 г.

Направеният анализ на валежи от проба, взета в района на Централна метеорологична станция на НИМХ - БАН, сочи, че данните за тях са съпоставими с тези, измерени през март тази година в горски стационар "Витиня", т.е. няма съществено отклонение следствие на извънредното събитие - жълт дъжд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай