Жълт флаг: Илинден е!

Жълт флаг: Илинден е! | StandartNews.com

През август мъртвите течения се увеличават и морето става все по-опасно. Според поверие на Илинден то взема жертви, а днес отбелязваме празника по стар стил.

Обикновено на този ден морето е бурно – днес също не е изключение, има вълнение, флагът е жълт - тоест плувайте с повишено внимание, съобщава бТВ.

От Илинден започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и те дърпа навътре. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.

Не само според поверието, а и според статистиката тези дни морето взима най-много жертви. Затова спасителите са особено бдителни около две дати - 20 юли и 2 август - Илинден по нов и стар стил.

„По това време на годината обикновено морето е бурно, появяват се мъртви вълнения, течения, големи ветрови вълни, в следствие на което се появяват тия мъртви вълнения и обикновено в тоя отрязък от време имаме страшно много работа", посочи Георги Есов, главен спасител на варненските плажове.

За да не се стига до подобни гледки, спасителите съветват отпускарите най-вече да внимават за флаговата сигнализация и да спазват инструкциите. Най-много трябва да се внимава при червен флаг, което означава забранено къпането и плуването.

И още - не влизайте във водата след храна и алкохол. И не оставяйте децата без надзор.

„Понякога видимо морето не е толкова лошо, ако човек гледа неговата повърхност, но отдолу то е работило цяла нощ или дни наред и се появяват ръкави, дупки , ями, които са опасни за неподготвени плувци", допълни Есов.

До днес по плажовете във Варна и близките курорти са спасени 90 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай