Земеделци искат нови закони за кражбите

Земеделци искат нови закони за кражбите | StandartNews.com

Земеделци настояват за  спешни законодателни промени, които да ограничат масовите кражби на земеделска продукция по селата. Искането ще бъде поставено от 15 браншови организации в земеделието пред председателя на Народното събрание – Цецка Цачева.

Законът за опазване на земеделското имущество е от 1974 година и е толкова архаичен, че на практика е неприложим, казва фермерът Рангел Матански пред БНР.

"Окръжният аграрно-промишлен съюз и селскостопанските организации могат да организират моторизирани групи за опазване стопанското имущество от нарушители. Окръжният аграрно-промишлен съюз – това нещо вече не съществува.
Земеделците ще поиска промяна в Закона, която да развърже ръцете на кметовете за адекватни наредби, като например забрана за движение на коне и каруци през нощта", обясни той.

"Ако, примерно, кон с каруца е хванат на местопроизшествието с открадната земеделска продукция, то трябва да се задържи, докато не бъде платена глобата и се покрият щетите на земеделския производител, или ако не бъде потърсен, да бъде конфискуван в полза на общината, която да продаде коня и каруцата на търг, за да покрие загубите", ясен бе той"

Фермерите от години настояват за създаване на селска полиция, която да брани реколтата.

Проблемите на сигурността на гражданите, имуществото и реколтата в малките населени места ще се обсъждат днес и във Велико Търново на форум, организиран от заместник-председателя на парламента от Реформаторския блок Иван Иванов. В дискусията ще участват също заместник-министрите на вътрешните работи, земеделието и икономиката. Ще се включи и председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай