Здравото сърце намалява опасността от инсулт

Здравото сърце намалява опасността от инсулт | StandartNews.com

Днес се отбелязва Световният ден на сърцето

В Русе ще мерят кръвното налягане безплатно

Ако усещате, че сърцето ви бие прекалено бавно, прекалено бързо или неравномерно, посетете медицински специалист, съветват кардиолозите. Това са част от симптомите на предсърдното мъждене. Заболяването се свързва с 5 пъти по-висок риск от инсулт. Причината за това е, че заболяването води до образуване на тромби в сърцето, които достигат до мозъка и съответно предизвикват инсулт. В България приблизително над 200 000 души са пациентите с това заболяване. Според информация от СЗО броят на пациентите с предсърдно мъждене постоянно нараства и заболяването е сред големите заплахи в световен мащаб. Според стряскащата статистика през 2015 г. болните в целия свят са приблизително 33.5 милиона, което представлява 0.5% от населението на Земята.

„Живей в ритъм - намали риска от инсулт!". Това е мотото на информационната кампания, която стартира днес по повод Световния ден на сърцето - 29 септември. Инициативата се организира от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и се провежда с подкрепата на фармацевтична компания "Бьорингер Ингелхайм".

Официалното й откриване ще се състои в 12 ч на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Иван Денкоглу" в София и ще бъде отбелязано с флашмоб под звуците на бийт бокс изпълнителя Red One . Целта на кампанията е да алармира за опасността от предсърдното мъждене като най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм и да привлече вниманието на обществеността в България към проблема. Инициативата ще продължи в диагностично-консултативните центрове в градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Велико Търново, Благоевград, Враца, Шумен и Сливен.

Представители на Асоциацията на студентите медици в България пък ще подпомогнат кампанията с информация, свързана с предсърдното мъждене като рисков фактор за инсулт. Своевремнното лечение е от съществено значение, смятат кардиолозите.

На днешния ден Дружество на кардиолозите, в сътрудничество с БЧК ще отбележат Световния ден на сърцето и с инициатинва в столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски". В нея ще вземат участие председателят на ДКБ доц. Васил Велчев и д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК. По време на събитието на децата ще бъде изнесена лекция за лесен и достъпен здравословен начин на живот, а доброволци на БМЧК ще им раздадат информационни материали. Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия", което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене. Посланията на здравото сърце ще бъдат символично изпратени от учениците на 32-о СУИЧЕ „Св. Климент Охридски" към децата на България, написани от тях на балони, които ще бъдат пуснати от двора на училището.

В Русе пък Регионалната здравна организация отбелязва Световния ден на сърцето съвместно с МБАЛ – Русе като се включва в инициативата за безплатно измерване на кръвно налягане на желаещите русенци. Това ще стане от 10 - 16 часа във фоайето на Хирургичния блок на болницата, където ще може да си направите селфи - Healthy Heart Selfie и снимки в "Червено сърце", ще бъдат предоставени и много информационни материали.

Женските сърца туптят по-бързо

Женските сърца бият средно с 10 процента по-бързо от мъжките, сочи статистиката. Звукът на туптящия орган се дължи на отварянето и затварянето на четирите сърдечни клапи. Сърцето на нероденото бебе започва да бие около четири седмици след зачеването.

Всеки ден човешкото сърце генерира енергия, достатъчна например камион със средна големина да измине разстояние от 32 километра. Това на на синия кит, най-голямото животно на Земята, тежи около 680 килограма. Сърцето на най-дребната птица в света, колибрито, бие около 20 пъти в секунда, а на синия кит - между четири и осем пъти в минута. Още древногръцкият философ Аристотел вярвал, че сърцето е източникът на интелекта, а основната функция на мозъка е да охлажда кръвта. Думите "сърце" и "кръв" пък могат да бъдат открити във всяка една от пиесите на Шекспир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай