14:35 ч.

21.04.17

2 мин.

0

0

0

Затягат защитата на авторските права

от редактор |

Затягат защитата на авторските права

Нова европейска директива за авторските права ще хармонизира законодателставата на страните членки на ЕС, за да може да работи единният дигитален пазар. Това съобщи във Варна Тереза Комодини, докладчик на Европейския парламент, която участва в кръгла маса, организирана от евродепутата Емил Радев (ЕНП) и Научноизследователския институт при Икономическия университет в града.


"Работата по изработването на директивата трябва да приключи до средата на годината, след това предстоят дебатите и приемането й", обясни Комодини.


По думите й проектодокументът предвижда някои изключения от общите правила за авторските права. "Те са най-вече в сферата на образованието - трансгранично и дигитално. Другото изключение е за извличане на данни и текст, защото много често тези процеси са трансгранични", поясни Комодини.


На въпрос за бъдещето на торент сайтовете, тя посочи че тази тема касае по-скоро правоприлагането. "В тази посока също се работи за хармонизиране на законодателството и Европейската комисия е обещала до няколко месеца да представи нова директива", посочи Тереза Комодини. Според нея целта на новите правила е да се намери вариант съдържанието да се получава по легален начин, а не да се пиратства.


"Модерните технологии наложиха много промени, което изисква обновяване на регламента за авторските права в цифровото пространство", допълни Емил Радев. "Целта на директивата е да защити интересите на всички страни - творци, издатели, продуценти, интернет-платформи, потребители. Не трябва да се върви към рестрикции, потребителският пазар не трябва да се ограничава, а особено когато става въпрос за наука и библиотеки, те трябва да са максимално освободени", коментира той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент