Затягат визите заради бежанците

Затягат визите  заради бежанците | StandartNews.com

Режимът при издаването на визи за краткосрочно и дългосрочно пребиваване на чужденци в България се затяга. Това стана ясно вчера от обявените за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за чужденците.
Най-важната промяна е в режима за издаването на краткосрочни визи за чужденци във връзка със засиления миграционен натиск от войната в Сирия. Става дума за т. нар. туристически визи, уточниха експерти. Служителите на консулските отдели на българските посолства ще преценяват срока на валидност на краткосрочната виза, броя на разрешените влизания и продължителността на разрешеното пребиваване "въз основа на оценка на миграционния риск".

Променя се обаче и начинът за издаване на визи за дългосрочно пребиваване на чужденци, които развиват търговска дейност и не са от държава член на ЕС. С подобни визи у нас са предимно граждани от арабски държави, както и от Китай. Занапред всеки ще доказва, че е открил минимум 10 работни места, както и че е платил данъци и осигуровки за не по-малко от 250 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай