Затягат контрола по пътищата

Затягат контрола по пътищата | StandartNews.com

София. Полицейското присъствие по пътищата ще се засили. Такива укзания е дал главният секретар на МВР до регионалните дирекции и СДВР.

Разпоредено е да се определят места за контрол по автомагистрали, главни пътища, съобразно анализ на пътнотранспортната обстановка.

Ще се извършва завишен контрол по основните направления на движение извън населените места в периода от 16 до 21 часа ежедневно. Ще бъде увеличена и контролната дейност спрямо нарушителите на правилата за движение по пътищата.

От МВР допълват, че ще бъде налаган ефективен контрол за използването на обезопасителни колани, управление след употреба на алкохол, наркотични и упойващи средства, управление на неправоспособни водачи, техническа изправност на автомобилите, както и валидно сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

В указанията до директорите на ГД „Охранителна полиция", СДВР и областните дирекции на МВР е разпоредено също:

-Да се определят места за контрол по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, съобразно анализ на пътно-транспортната обстановка, аварийност и участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия, като бъдат предвидени активно присъствие и завишен контрол по основните направления за движение извън населените места в периода от 16.00 до 21.00 часа ежедневно.

-Да се създаде организация за значително увеличаване на контролната дейност спрямо нарушителите на правилата за движение по пътищата, като тя по вид нарушения да съответства на показателя, генериращ аварийност в региона. При осъществяване на контрол да се извършва пълна и обстойна проверка както на водача, така и на техническото състояние на моторното превозно средство с възможностите на зачислените работни станции за отдалечен достъп (таблети).

-Да стартира активна контролна дейност, насочена към ползването на обезопасителни системи, управление след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, управление от неправоспособни водачи, техническа изправност на автомобилите, валидно сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", преминат периодичен технически преглед, неплатени глоби и др. Да се прилага принципът на "нулевата толерантност" към всички нарушители на ЗДвП.

- Да се активизира контролът в движение за преминаване на червен сигнал, неправилно изпреварване, неспазване на предимство, неправилно престрояване, спиране, престой, паркиране и други, като се използват и мотоциклетите, зачислени в дирекциите.

-Да се активизира контролът на поведението на пешеходците по пътното платно - пресичане извън определените за това места, неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби и др., както и неосигуряване на предимство на пешеходците от страна на водачите.

-Да се изготвят планове за редовно провеждане на специализирани полицейски операции по метода „широкообхватен контрол".

Ежеседмично в дните петък и събота от 22.00 часа до 1.00 часа да се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на всички преминаващи моторни превозни средства и се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай