Затвор за превъртане на километражи

Затвор за превъртане на километражи  | StandartNews.com

Вносителите и търговците на стари автомобили, които превъртат показанията на километражите и така манипулират реалния пробег на колите, да влизат в затвор до 1 година. Това е предложението на Съюза на българските автомобилисти (СБА), което ще бъде внесено в Комисията по транспорт към Народното събрание. От СБА предлагат деянието да бъде криминализирано и да се преследва по Наказателния кодекс. Над 70% от автомобилите, които се регистрират в България, са на възраст около 20 години, но километражите на голяма част от тях са до 160 000 км, показват данните. "Манипулираните километражи на автомобили втора ръка в България не са непознат феномен. Всички знаем, че автотърговците често прибягват до тази практика", посочват от СБА. Оттам напомнят, че през май 2018 г. влиза в сила евродиректива, която дава решение на проблема и е наложително да бъде транспонирана и в нашето законодателство.

В България няма изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. В Германия обаче такова проучване е правено и то показва, че всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега.

Председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев пък обяви, че одобрява идеята за въвеждане на нов знак: "Внимание, мотористи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай