Затваря врати училището за кучета водачи

Затваря врати училището за кучета водачи | StandartNews.com

София. Поради липса на пари единственото училище за кучета водачи за незрящи ще затвори врати. От фондация "Очи на четири лапи" съобщиха негативната вест чрез ТВ7. В момента персоналът работи на доброволни начала. Нито инструкторите, нито гледачите са получавали заплати от януари.

За последните 5 години в училището са дипломирани 40 кучета водачи. За да стане едно куче водач е необходимо да премине специализирано обучение. Инструкторите учат животните на конкретни умения - да бъдат внимателни към слепите си стопани, да ги водят и предупреждават за препятствия и опасности по пътя.
Спонсорите, които са издържали училището, вече са се оттеглили.

20-годишният Георги се чувства късметлия, защото е един от последните, които ще получат обучено куче водач. Скоро неотлъчно до него ще застане Арчи.

За Георги кучето водач е сигурност и спокойствие. Казва, че то ще му даде свобода и ще го накара да се чувства пълноценен човек.

Кучетата водачи живеят през първата си година в приемни семейства и едва от втората започва тяхното обучение. През тази първа година училището за кучета водачи осигурява на доброволците всичко необходимо за отглеждането на осиновеното от тях пале.

Заради липсата на пари обаче десет кучета водачи няма да могат да отидат при незрящите си стопани. Вместо да помогнат на хората, които имат нужда от тях, тези животни ще станат нечии домашни любимци.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай