Защо Прокопиев и Цветан Василев атакуваха Борисов?

Защо Прокопиев и Цветан Василев атакуваха Борисов? | StandartNews.com

Септември ще бъде февруари, пише сайтът „Хипотези"

На това станахме свидетели през изминалата седмица. По добре познатия маниер медиите на бизнесмените Иво Прокопиев и Огнян Донев удариха с цялата си сила по премиера Бойко Борисов и неговото правителство.

Първо се появи така нареченият немски компромат. Контролиран от кръга "Капитал" журналист пусна материал, в който уж в Германия осмиват българския министър-председател, пише в специален коментар сайтът „Хипотези". И допълва, че фалшификатът бе тиражиран на воля от подвластните на Прокопиев сайтове и псевдо общественици из социалните мрежи. По стар навик техните медии и говорители започнаха в транс да повтарят, че Европа изгубила доверие в родните управляващи. В последствие се оказа, че разгласеният от тях материал е силно манипулативен. Но извинение не последва. Дори напротив. Активираха втората част от плана си.

Това бе интервюто на Цветан Василев в "Капитал". И това доживяхме. Избягалият в Сърбия олигарх се изповядва пред медията, която първа написа, че фалиралият му трезор не е финансова институция по смисъла на закона. А по-скоро представлява пирамидална структура, която се управлява еднолично от Василев за финансиране на бизнес начинанията му плюс разточителните медийни и спортни проекти, с които той се опитваше да купи народната любов.

И какво каза Василев? Корпоративна търговска банка наистина е действала като бездънна каца, от която той е грабил колкото си поиска и както си поиска. Но в текста не е казано друго - по какъв начин шеф на банка слага ръка върху активи за милиарди? Как придобива най-големия телеком, най-голямата верига бензиностанции, излива 300 милиона в телевизия, как строи тренировъчни игрища и ултрамодерни стадиони?, питат от „Хипотези".

Но това е работа на правосъдието и разследващите органи. А какво всъщност се крие в тазседмичната атака на Прокопиев, Донев и Василев срещу премиера, финален акорд на която беше интервюто на банкера от Белград в стил откровенията на Гьоринг пред Нюрнбергския трибунал.

Причините за организираните им действия (съвсем немислими до скоро) са точно три:

1. Страхът на Иво Прокопиев и съдружниците му, години наред ограбващи народа, че скоро може и да приключат далаверите им със зелената енергия. Съвсем ясен е основният бизнес на кръга "Капитал". Това е производството на електрическа енергия и търговията с нея. Припомням, че по силата на сключени от "Тройната коалиция" договори държавата е длъжна да изкупува на многократно завишени цени произведения от фотоволтаиците и ветропарковете ток. Този ангажимент е основната причина за безобразните сметки за ток, с които ЕРП-тата ни товарят ежемесечно. Защото в издаваните от тях фактури неизменно присъства добавката "зелена енергия". Тоест грабежът е нагледно дори пресъздаден. Чак да ти дожалее как не са сетили да вкарат направо в микса капиталец номер 1. И така в сметката за тока да си пише ясно - "добавка Прокопиев". Но тази схема може и да свърши ако анонсирания от Борисов хъб "Балкан" заработи. При положение, че наистина диверсифицираме източниците на синьо гориво, че големите градове бъдат газифицирани, то това ще е огромен удар за производителите и търговците на ток. Те осъзнават това и действат. И рекетират. И казват в прав текст: "Борисов, спирай с газовите проекти, защото иначе ще те бием по главата!"

2. Общият страх на Прокопиев, Донев и Василев от правораздавателната система. В момента и тримата са клиенти на Темида. С дружно изстреляния залп към Борисов те казват само едно - употреби цялото си влияние, за да ни оставят на мира. В противен случай няма да ти дадем въздух в предизборната кампания. Същото направиха и през 2013-та. Тогава в медиите на Прокопиев излезе първо пълният запис от така наречените СРС-та на Мирослав Найденов. В задкулисната битка с ГЕРБ не остана по-назад и Василев. Ден преди предсрочния парламентарен вот телевизия ТВ7 изнесе аферата "Костинброд", за която няколко месеца по-късно стана ясно, че съшито с бели конци активно мероприятие, замислено от БСП и Василев, в изпълнение на любимия им журналист по онова време - Николай Бареков.

3. Желанието на Прокопиев, Донев и Василев да стреснат ГЕРБ по абсолютно добре познатия си метод. Бутафорна новина от чужбина - медии/социални мрежи - ексклузивно в кавички интервю и премиерът кляка на всичките им искания. Това именно направиха през ранната пролет. Днес, обаче, рекетът им е много по-сериозен. Днес в прав текст казват - или изпълнявай каквото ти се казва, или в предстоящата президентска кампания ще видиш атаки, преди които Костинброд 13-та ще бледнее.

Затова ще биеш по опонентите ни в политиката и бизнеса. Няма да пипаш Бъчварова и другите ни хора във властта, пише коментаторът на „Хипотези". Ще траеш, че Радан еднолично издигна за президент личния министър на Прокопиев в първото ти правителство - Трайчо Трайков, допълва авторът.

Ще се съобразяваш с актуалния политико-икономически кръг в държавата. Той ще кадрува, ще уволнява и назначава, ще издига и сваля. Ще казва кой бизнес ще работи и кой - не. Защото който не е с тях е против тях. Защото те са просто фашистка банда, истинска кафява чума, която наистина е над политици и съдии. Наистина е мафията, могъща и безчовечна.

Сега на ход е премиерът. Има ли сила да се противопостави на рекетьорите? Или пък за пореден път стабилността в държавата ще го накара да се съобрази с поредните претенции на алчната им пасмина.

Кой-кого? ГЕРБ или другите. А те са ясни. Както би ги нарекъл великият Димитър Пенев - ОПГ: но не организирана престъпна група, а - Огнян, Прокопиев и оня от Габрово, заключва коментара си сайтът „Хипотези".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай