Заради Крушевец: Крият децата зад оградите

Заради Крушевец: Крият децата зад оградите | StandartNews.com

Хората в десетки села са главни герои във филм ала "Оцелявай трудно". През селищата им минава огромен трафик от коли и камиони за Гърция, Турция и Румъния. Още преди трагедията в Крушевец кметовете са поискали допълнителни камери и патрули. Но все още чакат отговор.

Управникът на Кулата забрани да се пресича улицата заради джигити зад волана

Десетки села в цялата страна настръхнаха след драмата в Крушевец. Хората вече не разхождат децата си по тротоарите. "Нормално е да ни е страх. След трагедията в созополското село Крушевец треперим всеки ден. Гледаме си децата у дома и по дворовете. Излизаме навън само в краен случай", каза Таня Давкова от петричкото село Дрангово. През него минават огромен брой коли и камиони по пътя за Гърция. Хората пък още коментират трагедията, която застигна Крушевец. В четвъртък сутринта пиян граничен полицай връхлетя с минивана си на тротоар и уби 11-месечната Красимира.

Кметът на Дрангово Ангел Балтаджиев е готов да изкара всички жители на улицата и с жива верига да спрат движението на тирове за Гърция. Вярва, че само така ще им обърнат внимание. Защото положението не се търпи. Няколко пътни инциденти като по чудо се разминаха без жертви през последните месеци. "Преди време два тира се сблъскаха до селото. Преди 20 дни камион помете лека кола насред селището и тираджията офейка към южната ни съседка. Обадих се на полицията, та го хванаха на границата. Трябва да убият човек, че тогава да се вземат мерки за безопасност. Не искаме да сме второ Крушевец", казва селският управник. Поне 20 майки има, които бутат колички с бебета в селището. Повечето от тях вече не смеят да излязат навън и да се движат по тротоарите.

Местните хора протестират заради огромния трафик от леки и товарни автомобили през селището им, което е с тесни улици. Колите бяха пренасочени през населеното място заради строителството на автомагистрала "Струма". "Не се издържа вече. Хората са вдигнали ръце от пустите возила. Човек не може да излезе спокойно из селото. Карат с висока скорост шофьорите, при позволена скорост от 50 км, те фучат с близо 100 км. В момента тук върви усилна земеделска работа. Жителите ни ходят с каруците до нивите си. Ще стане някоя беля, ще загубим човешки живот", казва Балтаджиев. Според него, проблемите са тесните улици, високата скорост и липсата на полицейско присъствие в селището. "Полицаи идват само като стане някоя катастрофа. Иначе по цял месец не можеш да видиш униформен служител. Няма как да не реагираме, след като здравето и животът ни са заложени на карта. Няма нито светофари, нито пешеходни пътеки. Искаме да има полицейски патрул в селото ни", твърдят местните хора. Те настояват и за монтирането на две видеокамери - в началото и в края на Дрангово. Само по този начин ще бъдат принудени шофьорите да спазват правилата за движение в района. В противен случай жителите на селото са готови да обявят гражданско неподчинение.

Подобна е картината и в другите населени места по пътя за Гърция - Марино поле, Чучулигово и Кулата. В Кулата на няколко пъти се вдигаха на бунт с искане за друг алтернативен маршрут на магистралата в ремонт, но не бяха чути. Протестираха и срещу бързите коли. "Глас в пустиня. Не ни обърнаха внимание. Улицата е тясна, а карат като на състезание. Сложиха една кутия, но в нея няма видеокамера, бутафорна е", казва кметът Димитър Манолев. 77-годишният жител на селището Богдан Вилянов издъхна, след като бе пометен на пешеходна пътека в Кулата от лек автомобил "Ситроен". Инцидентът стана на 18 май миналата година около 12,30 часа. Възрастният мъж обядвал в заведението на зет си, качил се на колелото си, за да се прибере вкъщи. Изведнъж обаче върху него връхлетяла лека кола, зад чийто волан седяла гръцка гражданка.
"Повече от 2 години алармираме за проблема, но нищо не се направи. Полиция идва от време на време. А ние треперим всеки миг за живота си. Изпреварват на непрекъсната линия, това са джигити, а не шофьори. Забранил съм на хората да пресичат улицата за Гърция. Който тръгне по един тротоар, да върви само по него. Но и това не е гаранция за живота на жителите. Че пияни и безразсъдни шофьори почнаха да газят и убиват бебета и по тротоарите", жалва се Димитър Манолев.

Цар Симеоново губи битката с тировете

Местните наричат улицата си "писта Монца", камион разпръсна погребение

Губим войната с тировете, твърди кметът на видинското село Цар Симеоново Емил Димитров. От 7 години той и съселяните му се борят срещу тежките камиони, които застрашават живота им и съсипват къщите им. Писали са писма до областните управители, до президентите, до Народното събрание, но резултатът е нулев. Откакто са пуснали моста между Видин и Калафат, спасение няма. За 24 часа през селото преминават 1600 тира.

Цар Симеоново е разположено на по-късия път Видин - София през град Брусарци. По тази причина той е предпочитан от шофьорите пред другия - Е-79. Пътят обаче е главна улица на селото, но никой не се съобразява с това. Карат с опасна скорост, твърди кметът. Единствената победа на хората е - на двата входа да бъде поставен пътен знак за ограничение на скоростта до 40 км, се оказала безсмислена. Никой не спазва тази скорост.

Заради преминаването на камионите с висока скорост местните отдавна са кръстили пътя си "писта Монца". Цяло чудо е, че досега не е загинал никой, казва кметът. В селото живеят 65 възрастни хора, но лете в него за ваканцията пристигат и много деца. Тротоари няма, ивиците между къщите и пътя лете са обрасли с трева. За да се опазят, хората газят в нея. Зиме е по-страшно. Още първият снегорин трупа снега по тези ивици и единственото място за движение остава пътят.
Преди месец шофьор с висока скорост нацелил електрически стълб и го повалил. Преди дни пък погребална процесия едвам се разминала с бързо движещ се камион. Хората се разбягаха, разказва кметът.

Цар Симеоново може да се спаси от тировете, твърди Емил Димитров. Близо до него минава по-кратък път - село Гайтанци - Арчар. 75% от него е изграден, остава да се построи един мост. Той е използван до 1989 година, но след това е изоставен. За довършването му настояват в Цар Симеоново. Тогава ще се спасим от опасностите и стреса, твърди кметът. Засега обаче този път не е включен в нито една регионална програма за развитие. Дотогава местните ще броят по 4 тира, преминали за 5 секунди по "писта Монца".

109 мобилни камери "на трупчета", само 24 дебнат

109 мобилни камери, разположени в полицейски автомобили, са "на трупчета" и не могат да бъдат използвани в борбата срещу нарушителите на пътя, съобщиха за "Стандарт" източници от МВР. Това се случва заради решението на Върховния административен съд, с който мобилните устройства бяха обявени за незаконни. С тях не могат да бъдат санкционирани шофьорите.

Това може да става единствено от стационарна камера или полицейски екип. Заради решението в момента на пътя работят едва 24 стационарни камери. "Опитваме се да компенсираме с повече полицейски патрули по основните и най-натоварени направления - магистралите и подходите към граничните пунктове", казаха от МВР. Допълнителните сили по пътя зависят обаче от шефовете на регионалните полицейски дирекции и от натовареността на работата на пътните полицаи. "Голяма част от ресурса се използва за командировки през 2 седмици на границата в борба с натиска на бежанци от южните ни граници. В тези екипи участват и пътни полицаи. Така че е трудно да очакваме, че контролът ще бъде ефективен", заявиха от МВР вчера.

Магистрала изведе опасния трафик от с. Капитан Андреево

Магистрала "Марица" изведе опасния трафик от коли и тежкотоварни камиони извън с. Капитан Андреево. От преди месец последните метри на аутобана се вливат направо на пункта ГКПП Капитан Андреево. Преди това целият транспортен трафик от Западна Европа към Турция минаваше по Е-80, а натовареното шосе буквално цепеше на две едноименното село.
Преди да се стигне до благополучната за жителите на пограничното селце развръзка обаче, те дадох и невинни жертви на пътя. За последните четири години на Е-80 загинаха пометени от бързащи да стигнат границата коли две деца - 5-годишният Хасан през 2011 година и 12-годишният Христо през пролетта на миналата година. И двете момченца са пометени, изскачайки внезапно на платното от детската площадка, която е до сами международното шосе. Факт е обаче и при двата случая е засечена скорост на колите около и над 100 километра в час.

След инцидента миналата година кметът на Свиленград Георги Манолов се погрижи да постави легнали полицаи на шосето край детската площадка с риск от сериозна глоба, тъй като пътят е от републиканската, а не от общинската мрежа.

Стожер чака камери заради ТИР-ове за Румъния

Добричкото село Стожер се намира на главния път, свързващ Добрич с Варна и сухопътната граница с Румъния през пограничното село Кардам. От години селото е тормозено от натоварения трафик, тъй като през него фучат стотици камиони, превозващи селскостопанска и не само, продукция или за Румъния, или за пристанището във Варна. Кметът на селото Венцислав Недков разказа, че няма къща, разположена на пътя, да не е напукана. "Имам множество жалби при мен в кметството, но този проблем така и си остава нерешен в годините.

На пътя се намират още училището и детската градина и като по чудо нямаме пострадали или, не дай Боже, загинали, но децата пресичат само с учител или някой възрастен", казва Недков. Той припомня, че преди време е правил постъпки за поставянето на т. нар. легнали полицаи, но идеята отпаднала, тъй като те сега са забранени. "В момента имаме уверението на КАТ, че ще ни сложат камери за наблюдение, с което искрено се надявам големите камиони да намаляват и да се движат с една по-нормална скорост през селото. Чакаме да доставят камерите на КАТ - Добрич, за да бъдат монтирани и при нас" - казва Недков.

Хората в селото, живеещи от двете страни на пътя, се оплакват, че особено нощем, когато трафикът е по-слаб от леки автомобили, тировете, фучат с висока скорост и направо им падали чашите от шкафовете.

За последната година-две няма тежки произшествия, но жителите на Стожер още помнят, че преди 5 години точно срещу Нова година именно ТИР е премазал 7-годишно момченце, а година по-късно в селото, през което минава главният път, са били убити на място и две възрастни жени.

Правят подлез при Казичене

Жителите на софийското село Казичене искат подлез под Околовръстното шосе, където в момента има пешеходна пътека. Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров се срещна с хората от селото вчера. В сряда жителите на Казичене ще поставят въпроса и пред зам.-кмета на София Любомир Христов. Тогава ще бъдат разгледани възможностите за изграждане на съоръжение, което да осигури безопасното преминаване на пешеходци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай