Заради грипа болници закъсаха за легла

Заради грипа болници закъсаха за легла | StandartNews.com

Типична за сезона грипна епидемия, няма нищо драматично, успокои здравният министър Петър Москов вчера. Ведомството вече е направило организация, РЗИ-тата са разпоредили какви мерки трябва да бъдат взети в болниците относно допуска на пациенти, за да може да се ограничи разпространението. "Нищо страшно няма", подчерта Москов.

Междусрочната ваканция спира заразата, пикът се очаква след седмица

55-годишна жена с пневмония издъхна в Лом

България е пред грипна епидемия. Болниците са пълни, на много места не достигат легла и се налага да се търсят допълнителни. Във Видин например капацитетът на отделението в МБАЛ "Света Петка" е запълнен тотално.
За лечение са приети 50 деца, а леглата са едва 30. Завеждащият отделението д-р Пламен Филипов разпоредил да бъдат доставени още 15 легла от други отделения. В някои болници дори се налага поставянето на походни легла, за да могат да се приемат пациентите. Вчера стана ясно, че 55-годишна жена от Лом е починала след усложнения от остра вирусна инфекция. Тя е била приета в МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" с кашлица и висока температура. Развила е бронхопневмония. Заради тежкото състояние била прехвърлена в реанимация, където била поставена на командно дишане.

Въпреки усилията на екипа и консултациите с водещи софийски специалисти жената издъхнала. Отделението по "Вътрешни болести" в ломската болница също е препълнено. Там са настанени над 70 болни, леглата са 65 и се е наложило да се сложат допълнителни легла. Въпреки това грипна епидемия не е обявена. Заразата поразява тежко децата. Много от тях получават усложнения - пневмонии, ларингити и фарингити. Има и приети деца с астматични пристъпи и ентероколити. Част от малките пациенти са получили усложнения след прекарани остри дихателни инфекции. Резкият обрат във времето пък може да предизвика астматични пристъпи.

Лекарите все пак успокояват, че заболяванията сред децата са характерни за сезона. Те протичат с висока температура, кашлица, хрема, повръщания. След неколкодневно лечение малчуганите биват изписвани и се връщат по домовете си в стабилно здравословно състояние. Лекарите предупреждават да не се прибягва до самолечения, за да няма усложнения, тъй като неправилното лекуване може да се окаже фатално. Вече има един смъртен случай на 3-годишно момиченце в Стара Загора. Две деца пък бяха приети с опасност за живота в болницата в Добрич. "Най-важното е при първите симптоми на грип - втрисане, болки в ставите и мускулите, обща отпадналост, да се приемат противогрипни препарати, да се избягват контакти особено в затворени помещения с много хора. Най-добре е болният да остане у дома за няколко дни", разясни д-р Меглена Ганева, джипи от Добрич. Задължително е да се приема богата на витамини храна, да се увеличат напитките - чайове, сокове. "През първите два-три дни се появява и температура, която е до към 38 градуса. Добре е да се приемат препарати против температура. Ако обаче има кашлица и след два до три дни тя не започне да отшумява, както и симптомите на грипа, то хората да се обръщат към личните лекари за помощ, за да се избегнат усложненията.

Те настъпват обикновено при неправилно самолечение - развиват се пневмонии", допълни д-р Ганева. Лекарят препоръчва още хората да не се поддават на паника. След децата най-уязвими за вирусът H1N1 cа възрастните хора, които имат заболявания и по-слаб имунитет. Медиците препоръчват на тези пенсионери да избягват пътуванията в претъпкани превозни средства на градския транспорт и чакане по опашки. Профилактично могат да се приемат витамини за подсилване на имунитета. Приемът на плодове е задължителен, особено такива, съдържащи витамин С. Същинският бум на заразата се очаква до 1-2 седмици. Причината е в резките промени на температурата. Бацилите не се разпространяват, когато градусите са под нулата, но с покачването им те се съживяват и поразяват с пълна сила. Очаква се от понеделник и вторник хората масово да започнат да се оплакват и да търсят лекарска помощ. Според специалистите една от причините все още да няма грипна епидемия е междусрочната ваканция на учениците, която спира разпространението за заразата в училищата.

Перничани треперят от епидемия на Св. Валентин

Cepиoзeн cкoк нa бoлнитe oт ocтpи виpycни инфeкции oтчитaт oт Peгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeкция в Перник в средата на февруари. Пpeз пocлeднaтa ceдмицa нa янyapи нoвopeгиcтpиpaнитe cлyчaи ca 100, кoeтo e c 20 пaциeнти пoвeчe oт пpeдxoднитe ceдeм дни. Пoявили ca ce oбaчe и cлyчaи нa свинския гpип, твъpдя лични лeкapи. Зaбoлeвaeмocттa в Пepник e нaд cpeднaтa зa cтpaнaтa. Tя e 131,13 нa 10 000 дyши, пpи cpeднa зa Бългapия 110,29. Cпopeд личнитe лeкapи cлyчaитe щe пpoдължaт дa ce yвeличaвaт, ocoбeнo cлeд зaтoплянeтo нa вpeмeтo. Нaй-вepoятнo епидемията щe ce paзpaзи около 15 фeвpyapи. Пpичинaтa зa oтлaгaнeтo нa гpипa e мeждycpoчнaтa вaкaнция нa yчeницитe.

Младежите в Русе най-уязвими

В Русе заболеваемостта от остри респираторни заболявания се повишава, но все още не е за обявяване на грипна епидемия. По данни на РЗИ болните са 191, а за да се обяви епидимия, се чакат да станат поне 250. Информацията е на база наблюдаваните лекарски практики от края на миналата седмица. Най-много болни от грип има във възрастовата група от 15 до 29 г., следват пациентите от 5 до 14 г. Засега най-малко заболели има над 65 г. Видът на вируса в Русе все още не е определен, но повечето медици смятат, че е от свинския грип. Няма данни за циркулация на грипни или грипоподобни вируси в област Силистра, информираха от РЗИ. Заболеваемостта от остри респираторни заболявания е под средната за страната и е 127 на 10 000. Най-висока заболяемост е регистрирана във възрастовата група от 0 до 4 години.

Бронхити мъчат хлапетата в Бургас

Отделенията в бургаските болници са препълнени. Пациентите в момента, които са на легло, са предимно с тежки бронхити и бактериални инфекции на дихателните пътища. Във второ педиатрично отделение, където са настанени деца от 2 до 18 години, свободни места няма. Там лежат над 20 хлапета, като две трети от тях са с остри респираторни заболявания. Високата заболеваемост според лекарите се дължи на необичайно топлото време за сезона, което развъжда бацили и бактерии. Пациенти с грип обаче все още не са регистрирани до момента в морския град, категорични са лекарите. Те обаче са подготвени и очакват грипната вълна тепърва. С нея ще дойдат задължително и усложнения като пневмонии. Във Варна рязко нараства броят на болните от грип и остри респираторни заболявания. Само за първите три дни на тази седмица са регистрирани 329 новозаболели, което прави 98,3 заболеваемост на 10 000 души. Засегнати са всички възрастови групи, но най-високи епидемиологични стойности се отчитат при възрастовата група 5-14 години. Разликата между грип и ОРЗ е в това, че при първото заболяване има рязко покачване на температурата и процесът се развива за часове. При острите респираторни заболявания не се забелязва този стихиен характер и заболяването протича по-бавно и по-леко.

Градовете по Дунав мишени на Зика

Пациентите са с нормална кашлица и хрема, казва специалистът Иван Узунов

Тигровият комар, който носи новата смъртоносна чума Зика, хапе под коляното. Насекомото не се бои от студ и му трябват температури малко над нулата. Напада освен вечер така и през деня. Ако ухапването от комар е по крака, предимно в областта под коляното, почти сигурно е, че това е този вид насекомо, пренасящо страшната зараза. Той лети ниско и затова обикновено хапе на тази височина. Специалистите са категорични, че в България има само един вид комар, който може да пренася Зика вируса, и това е тигровият комар. У нас той се среща най-много във Враца, Монтана, Бургас и Стара Загора. Във Врачанско най-опасно е в общините Козлодуй и Оряхово, тъй като се намират по поречието на река Дунав. В началото на седмицата пък бе официално потвърдено, че вирусът Зика се предава по полов път, след като лекари от Далас засякоха два такива случая. Зика е най-опасен за бременните жени, тъй като може да причини малформации на плода. Самият вирус не може да се лекува, а при по-тежките случаи се полагат само усилия за облекчаване на симптомите. Властите трябва да вземат незабавно превантивни мерки, тъй като последствията може да са сериозни, категорични са лекари и фармацевти. "Ако жена бъде ухапана от тигров комар и се зарази с вируса Зика в първите месеци от бременността, има сериозна опасност да роди дете с малформация. Това са деца с недоразвити органи и системи. Често главата е по-малка, а мозъкът недоразвит", обясни пред "Стандарт" магистър-фармацевтът от Враца Иван Узунов. Узунов поясни, че вирусът Зика по нищо не може да се отличи от обикновена простуда. "Пациентите са с нормална кашлица, хрема, рядко се срещат и кожни обриви", коментира специалистът.

Гърция в шок, 44 починаха

Двама души са починали от свински грип в Гърция през последното денонощие, с което броят на жертвите на щама в страната достигна 44 души, предаде Greek reporter.
В същото време 106 пациенти са в тежко състояние.
Наскоро смъртта на 4-годишно дете без хронични проблеми, което почина от болестта, предизвика притеснение сред медиците. Според тях делът на заразените деца сега е много по-висок в сравнение с предишните епидемии.

Обратът във времето докара ангини

При нас няма болни от грип, нито повишена заболеваемост. Това обяви пред "Стандарт" д-р Лиляна Шишкова, която е сред личните лекари с най-много пациенти в града. "Заради рязката смяна на температурите имаме случаи на гнойни ангини. Категорично обаче нямаме нито грип, нито повече от обикновеното болни. Даже представителите на фармацевтичните фирми са учудени, когато ни посещават", каза д-р Шишкова. Подобно е мнението и на друг личен лекар с много пациенти д-р Илко Тодоров. "В момента не виждам някакви основания за притеснения, нямаме повече от обикновено болни, каза д-р Тодоров. Засега няма причини за обявяване на грипна епидемия в Плевен, където нивото на заболеваемост от вируса е с обичайни за сезона стойности. Това е констатацията на местната здравна инспекция, откъдето се аргументираха с цифри. Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания за миналата седмица е 140,11% срещу 113,66% за съответния период на миналата година.

Инфекции повалят във Враца

Грипът във Враца е далеч, но за сметка на това болниците са пълни с пациенти с остри вирусни инфекции, установи проверка на "Стандарт". От болница "Христо Ботев" в града съобщиха, че от началото на месеца до вчера с вирусни заболявания са приети 10 деца и един възрастен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай