Започва ремонт на Аспаруховия мост във Варна

Започва ремонт на Аспаруховия мост във Варна | StandartNews.com

Днес започва поредния етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна. Ще бъдат поставени знаците за временна организация на движение, а от утре стартира същинската работа. Аспаруховият мост е най-голямото пътно-транспортно съоръжение не само у нас, а и на Балканите и ремонтът му беше повече от наложителен.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и не е ремонтиран основно от близо 40 години. Рехабитацията на съоръжението започна поетапно от миналата година, със средства от републиканския бюджет и продължи тази пролет. Сега наред е поредната отсечка от около 100 м.

По време на ремонта изцяло затворено ще бъде платното в посока Бургас и движението ще се извършва двупосочно в платното за Варна, през обновените вече участъци. Достъпът по Южна промишлена зона и Пристанище Варна изток няма да бъде ограничаван, заради кампанията по износ на зърно. Обмисля се обаче редуциране натежкотоварния трафик в най-натоварените часове. Но и това не е утеха за хората в Аспарухово, чиято основна връзка с града е моста.

За транзитно преминаващите през Варна са разработени алтернативни маршрути. Вариант за избягване на тапите е и ферибота Белослав. Ако се наложи, ще се водят преговори паралелно с него да бъде пуснато и корабчето Бела, което вози от бряг до бряг.

Очаква се цялостният ремонт на Аспаруховия мост да завърши през 2018 година, преди началото на летния туристически сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай