Започва проверка в интернатите след случая в Стралджа

Започва проверка в интернатите след случая в Стралджа | StandartNews.com

София. Социалните служби започват проверки в 8-те социално-педагогическите интерната в България. Причината е скандалният случай с бити деца в дома в Стралджа.

По обявения преди дни от Държавната агензия за закрила на децата случай от началото на месеца тече раазследване на прокуратурата в Ямбол.

След смяната на директора на интерната в Стралджа заради обвинения в побой, децата са спокойни. Няма ги и тримата охранители и възпитателя, които по техни думи били най-жестоки във възпитанието с пръчка, съобщава бТВ.

Уволнените отричат да са посягали на деца, но когато в началото на месеца психологът Кристина Георгиева е изпратена на изненадваща проверка в дома, тя чува детайли за това къде са прибрани пособията за наказание, кой ги ползва и защо. До днес децата твърдят, че оръжията за възпитание още са си на мястото.

След разговори с децата психологът азключава, че боят в интерната не е бил инцидентен, а системен. Настоящият директор на дома обаче няма такива данни, въпреки че доскоро е бил преподавател. Разследването трябва да даде категоричен отговор на въпроса - изтезавани ли са децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай