Започнаха масирани проверки в Слънчев бряг

Започнаха масирани проверки в Слънчев бряг | StandartNews.com

По инициатива на вицепремиера Валери Симеонов през почивните дни започнаха масирани проверки на територията на к. к. „Слънчев бряг", чиято цел е да се осигури спокойствието на туристите. Те обхващат както движещите се в курорта превозни средства, така и атракционни дейности и търговия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Масираните проверки на транспортните средства, осъществени от КАТ – Бургас през последните 48 часа, установиха стотици нарушения, главно по отношение на нерегламентирани подвижни атракциони, електрически триколки и колички. На съвещание с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководството на МВР, по предложение на вицепремиера Симеонов беше взето решение за засилване на присъствието на контролните органи в курорта, като бъдат изпратени допълнително пет екипа на КАТ.

Другите констатирани нарушения са свързани с почти изцяло блокирани от търговски обекти, в голямата си част незаконни, тротоари. Това принуждава туристите да се придвижват по алсфалтираните алеи, което създава риск за пътни инциденти.
Неспазването на нормативно установените правила създава хаос в „Слънчев бряг" и невъзможност за нормална почивка на курортистите, а това влошава възможностите на Черноморието да привлича по-платежоспособни туристи, смята вицепремиерът Симеонов и настоява да бъде извършена проверка на фирмите, при които са констатирани нарушения.

Цялостните инспекции ще продължат с по-висока интензивност през настоящата седмица, тъй като започва функционирането на координационните центрове във Варна и Бургас. Тяхното създаване беше договорено в началото на месеца на работна среща на вицепремиера и представители на държавни институции, като целта е да се гарантира спокойствието на туристите.

Смятам, че ще успеем да спрем т.нар. алкохолни обиколки. Те не носят особени приходи и са в сферата на сивата икономика. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV.

„Туристът плаща еднократно на туроператора, събират се на едно място и тръгват да обикалят по заведения. При консумация няма касов бон, няма фактури, а алкохолът, който се консумира, може и да е фалшив. Една Якоруда в Слънчев бряг като нищо може да се повтори", обясни той.

По думите му, ръководство на „Слънчев бряг" АД прави договори с операторите, като им дава правото да водят подобни групи срещу много ниска сума. „Тези алкохолни обиколки създават много лошо лице на българския туризъм", посочи той. Наясно съм, че няма да се прекъсне този стремеж към бързото опияняване, но поне да не пречат на останалите, които са дошли да ползват плажа и морето.

От думите му стана ясно още, че само за последните седмици заведението на Божо Кравата „Оксижен" има 5 акта за нарушаване на спокойствието в курорта. „Обещавам му, че скоро ще бъде затворен", закани се Симеонов, който е категоричен, че ще се пребори с високите децибели в курорта. По повод обвиненията на опозицията за качеството на оградата по границата, Симеонов заяви, че депутатката от БСП Елена Йончева скоро ще бъде в съда. Тя изнася информация, която е в ущърб на националната сигурност. Йончева и Радев ще трябва да отговарят за нещата, които съм написал", закани се вицепремиерът. „Имам информация, че 3 дни г-жа Йончева обикаля там и разпитва граничните полицаи дали имат нужда от нещо", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай