Спипаха 103 крадени ракети "земя-въздух" край Сливен

Спипаха 103 крадени ракети "земя-въздух" край Сливен | StandartNews.com

Сливен. 103 неуправляеми ракетни снаряда тип "земя-въздух" са заловени в микробус край Сливен. Акцията е проведена от полицията, съобщи заместник-окръжния военен прокурор полковник Христо Тинев.

Микробусът бил спипан на пътя Ямбол-Сливен на сливенска територия, съвсем. Започнали сме незабавни разпити, прави се оглед на място, каза полковник Тинев. По първоначални данни НУРС-овете са били взети от авиобаза "Безмер".

"Оказва се, че единият от двата протокола, който върви с оръжията, е фалшив. В момента се изясняват нещата с военни следователи, които работят вътре в авиобазата. Микробусът е върнат и е под охрана, каза полковник Тинев.

Двамата превозващи оръжията мъже не са задържани на този етап. Агенция Стандарт Нюз научи, че неуправляемите ракетни снаряди са 30-милиметрови. Това е изключително мощно оръжие, което се използва и от хеликоптери, и от самолети. Мини ракетите се монтират на вертолетите и самолетите и поразяват както жива сила, така и бронетехника. танк  Единият вид НУРС е осколочно-погасен, а другият - бронебоен. На последното изложение на бойна техника, известно като "Хемус", за първи път беше демонстриран НУРС, който може да бъде боеприпас на РПГ.

Стана ясно, че акцията по задържането на ракетите "земя-въздух" няма връзка с взривовете в складовете на фирма "Берета трейдинг" край Петолъчката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай