Законът на чалгата убива децата на пътя

Законът на чалгата убива децата на пътя | StandartNews.com

За бабаитлъка по пътищата България плаща с най-скъпото си - децата. А трагедиите с прегазени от джигити малчугани са кошмарно дежавю, срещу което, изглежда, лек няма. Преди по-малко от година 4-годишният Паоло бе прегазен от хулиган с джип на пешеходната алея в Стара Загора. Няколко месеца по-късно бебето Красимира загина в количката си на тротоара, пометено от пиян и надрусан граничар. Преди 3 дни пък 6-годишният Петьо бе премазан от приятел на баща си, летял с бясна скорост при 50 км/ч ограничение. Докога децата ще плащат кървавия данък за безхаберието ни? И има ли рецепта срещу хулиганите на пътя? "Стандарт" попита майката на прегазения Паоло - психолога Красимира Иванова.

Осъзнайте, че колите са оръжие, по-страшно от пушките

Колите са оръжие, много по-страшно от пушките. Затова трябва да се прецизира много добре на кого се дават шофьорски книжки и се продават автомобили. Как може пушка и пистолет да се купуват по много сложен ред, да се минават психотестове, а пък шофьорска книжка да може да вземе всеки, след като навърши 18 г., даже без кой знае какви условия за образование.

Това е абсолютно неадекватно!

Много неща трябва да се направят, за да опазим децата си. Не да се вземат мерки откъслечно. Да не говорим, че и градската среда трябва да бъде безопасна за хората. Какво да му коментираме - в началото на всеки шофьорски курс те учат, че във всяко населено място има не само максимално рзрешена скорост, а има съобразена според пътните условия, което е съвсем различно. Просто защото отнякъде може да изскочи малко дете и трябва да се кара внимателно, да бъдеш винаги в готовност за реакция. Това е вече до манталитет. Нямаме за нищо културата. Навсякъде е чалга! И по пътищата е чалга.
Много пъти съм казвала, че ние сме като едно семейство - народът са децата

а управляващите са родителите

И ако те не поставят границите и не се погрижат малчуганите да имат някакво поведение, няма как да се случи. Няма как да очакваме 5-6 милиона българи да са с еднакво самосъзнание, да разсъждават като един. Но пък има начин да се поставят граници и да бъдат наказани тези хора. Родителите възпитават децата, за да станат отговорни хора. Същото се очаква и от държавата. Може да възпитава, защото в западните държави е така. Трябва да има закони, които да пазят и да дисциплинират, а не просто да седят на хартия.

Ето, сега увеличиха глобите за паркиране

Много е хубаво, но това няма да доведе до някакъв ред. Според мен трябва да се направи така, че да се ограничи ползването на лични автомобили. Колкото и драстично да звучи, колкото и всички да скачат, не е възможно градовете да продължат да се разрастват, да има повече коли, отколкото хора и да искаме да живеем нормално. Просто няма как да стане. А всички деца имат право да живеят и да се наслаждават на красотите на тази земя!

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай