Регионален шеф на горите загина при катастрофа в Гърция

Регионален шеф на горите загина при катастрофа в Гърция | StandartNews.com

Враца. София. При пътен инцидент в Гърция вчера е загинал инж. Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Автомобилът на Миков се врязал челно в ТИР и той издъхнал на място.

За инцидента съобщи и по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но без да назовава име.

Борисов твърди, че Миков е замесен в т.нар. схема за рекет 19/45. Впоследствие от земеделското министерство съобщиха, че са потресени от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на техния колега и приятел.

"Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент. Убедени сме обаче, че това е недопустимо, когато става дума за загуба на човешки живот. Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му", се казва в съобщението на министерството.

Бойко Борисов съобщи преди това, че е научил за въпросната схема преди два дни.

„На 19-ти всеки месец са карани едни хора в едно министерство, като им е писано на листче колко, но това им е била цената - по 45 000 лева да събират. Той го сподели пред мен и пред други хора. Не знам дали другите няма да се уплашат да говорят. Имахме договорка да го кажем пред прокурорите, но завинаги замлъква", каза Борисов.

Юри Миков стана директор на Северозападното държавно горско предприятие през май 2011. Той e роден на 30 юли 1956 година в Септември. Завършил e висше образование в Улан Батор през 1982 г., по линия на тогавашния културен обмен между страните от социалистическия лагер. Специализирал е „Лов и ловно стопанство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай