Забраниха шумните ромски сватби в Бургас

Забраниха шумните ромски сватби в Бургас | StandartNews.com

Гейпарадите остават без вето

Бургас. Гейпарадите и шумните ромски сватби на открито скараха за пореден път съветниците в Бургас. Местният парламент се разцепи в мненията си по двете докладни. След дълги дебати общинарите гласуваха да бъдат забранени шумните ромски тържества. Ветото се отнася за сватби, годежи, кръщенета и всякакви подобни поводи, които се провеждат на открито. Това означава, че ромите ще трябва да преместят купоните си в ресторанти и да забравят за веселбите по поляните. Докладната за забрана на сватбите на открито бе внесена от ГЕРБ заради зачестилите оплаквания от шумов терор в крайните квартали на Бургас.

Съветниците от БСП и ДПС не подкрепиха забраната, но мнозинството от ГЕРБ я прие и без техните гласове. Противниците на ветото защитаваха тезата, че ромите имат по-особени традиции и забраната е репресия срещу обичаите им.

Още по-бурни дебати се разгоряха по темата дали да бъдат забранени гейпарадите в морския град. Това предложение пък дойде от патриотите от НФСБ. Стигна се до откровени нападки между съветниците. Предложението в крайна сметка бе отхвърлено след като "против" гласуваха 8, а 19 се въздържаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай