Забраниха на брата на Нидал Алгафари да влиза в басейн

Забраниха на брата на Нидал Алгафари да влиза в басейн | StandartNews.com

Братът на Нидал Алгафари не е бил допуснат да влезе в басейн в Свиленград, тъй като е от сирийски произход. Оказало се, че, когато той искал да си плати, от персонала на басейна го попитали дали е българин.

"Няма да лъжа, аз съм от Сирия", призна той пред бТВ. Въпреки всичко само неговата приятелка, която е българка била пусната да плажува.

Забраната била валидна само за бежанците, които нямали право да се къпят наравно с другите във водата.

Басел Алгафари е сириец и е у нас от две години. Има малък ресторант и припечелва добре, до толкова, че да отвори втори. Обича родината си, но и тук му харесва. Има много приятели, включително и българи и е вярвал, че у нас всички са равни.

Работникът, отказал достъп на хората до водата, не пожела да коментира. Оказва се, че това не е първия случай, в които гонят сирийци от този басейн гонят сирийци, защото някои от клиентите се притесняват.

„Идват от места от където не се знае с какви, как са допуснати до тука и така нататък", казва Марио Петров, посетител на басейна. В разговор по телефона собственикът на басейна отрече сирийските граждани да са забранени гости. Той поясни, че единственото правило за посетителите е да са прилично облечени

Нидал Алгафари, брат на потърпевшия, твърди че собственикът на басейна му е казал, че е забранено за цигани и сирийци. Той е аргументирал забраната с това, че „имат заболявания по краката и това дразнело българите в басейна".

Той обаче определи случката като "дискриминация", каквато няма в нито една европейска държава.

„Ние ще направим всичко възможно да пуснем жалба", каза още Алгафари. Той призова главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай