За кожата на един нежен кукер

За кожата на един нежен кукер | StandartNews.com

Цялото семейство Урлачки участва в шествието за 1 януари

Маскарадният костюм на Маргарита тежи 20 кг и струва 10 бона

Маргарита пак застава пред огледалото вкъщи. Няма нищо необичайно, защото тя е 15-годишна тийнейджърка. И е съвсем нормално да иска да изглежда добре, преди да излезе навън. Време е да се присъедини към групата, която нетърпеливо я чака отвън. Не, момичето не отива нито на дискотека, нито на рожден ден, нито на бал. То е важна и нежна част от кукерската група на благоевградския квартал "Струмско". Тръгва наравно с маскираните мъже на обиколка в жилищния комплекс, за да известят с чановете и танците си на местните хора, че наближават светли празници.

"Много съм красива с белия си кукерски костюм. Аз съм кукер по наследство. Още дядо ми Иван се криел преди 1989 г., за да облича кожите. Баща ми Георги също е запален по тази българска традиция. На него дължа честта още на годинка да бъда част от кукерите на моя квартал", споделя осмокласничката в Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград. Тя е в сурвакарската дружина на "Струмско" откак се помни, не е пропускала нито един празник. А за тях този ден е на първи януари. Няма никакви притеснения, че е момиче. Не ползва никакви привилегии като дама в групата. Носи на гърба си чинно над 20 килограма звънци и кожи. "Не усещам никаква тежест. Тръпката е толкова силна, че забравям всичко.

Трябва да си усмихнат и ведър, когато облечеш кожите. Защото ние играем за здравето и благоденствието на всички хора. За мен не е проблем да издържа маратона с кожите от 7 часа сутринта до 21 часа вечерта на първи януари, тъй като не пия алкохол. Да му мислят мъжете в групата, на тях им е по-трудно", реди ученичката. Признава, че в началото в гимназията я гледали малко странно заради нейното хоби и страст. Но постепенно разбрали, че няма нищо необичайно. А всичко е много истинско. И започнали да се гордеят, че си имат момиче кукер в класа. Дори е "вербувала" няколко съученици, които вече също са кукери в районите, в които живеят. Други идват специално в дома й, за да видят костюмите, които са на закачалки в мазето, за да са на проветриво място. И не само това, но и да ги облекат, да си направят снимки за спомен. "За мен никога този костюм не може да е страшен. За мен той преди всичко е красив. Досега съм носила 5 костюма - шарен, черен и три бели. Бял е и този, който ще облека навръх първи януари", разкрива Маргарита. Тя обаче не приключва с кукерските си шествия в първия ден на новата година. Неизменна част от кукерската група е и при гастролите й в центъра на Благоевград, на фестивалите в Симитли, в Перник, в Ямбол.

Миналата година ги поканили дори в гръцкия град Солун. Но се оказало, че няма как да преминат през границата с магаретата, които са друга атракция в сцените на сурвакарите от "Струмско". Добичетата теглят каруците, в които се представят различни занаяти - талигите са подвижни ковачници, хлебарници, сеячници, перални, публични домове, че даже и "Биг Брадър". "Предпочитам тази българска традиция, а не измислени и привнесени у нас празници като Хелоуин. Преподавателите винаги приемат извинителните бележки на родителите ми за пътуванията ми с групата на моя квартал. Облечеш ли кожите, то е тръпка за цял живот. Никога няма да се откажа", категорична е Маргарита Урлачка. Баща й Георги е нейният стилист, дизайнер, шивач и крояч.
Най-новият кукерски костюм на Маргарита струва точно 10 000 лева. Но Георги не се оплаква. Гордее се, че цялото му семейство е в кукерската група. 9-годишният му син Благой също облича кожите. Това лято дори участвал в снимането на филм в Бургас и получил специални благодарности.

"Няма по-голям кеф на първи януари да хванеш за ръцете двете си деца и да ги поведеш на кукерското шествие в квартала. Съпругата ми Емилия пък е част от танцьорите в сурвакарската група на "Струмско". Дори парите, които събрахме едно време на сватбата, отидоха за кукерски премени", казва Георги. Сега цялото семейство трескаво се стяга за първия ден на 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай