ЮНЕСКО: Ски пистите не пречат на природата в Банско

След 12 г. пресякоха спекулациите за парк "Пирин"

ЮНЕСКО: Ски пистите не пречат на природата в Банско | StandartNews.com

София. Изградените съоръжения за ски в Банско са направени по подходящ начин и не оказват негативно влияние на природата в региона и на стойността на обекта като част от световното наследство. Това става ясно от доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата.

Екипът, воден лично от шефовете на двете организации Кишоре Рао и Стиг Йохансон, посети водещия български зимен център през октомври 2011 г. Причината за идването им бе поредният сигнал на зелени неправителствени организации, които твърдяха, че направените ски съоръжения в ски зона Банско са увредили Национален парк "Пирин" и заради това той трябва да бъде

включен в списъка на застрашените обекти

на ЮНЕСКО.
За да са максимално обективни, участниците в мисията са провели срещи с Министерство на околна среда и водите, кметовете от региона, неправителствени организации и на място са проверили съоръженията в ски зона Банско.
Докладът от всички проверки на делегацията на ЮНЕСКО, който разкрива пред света, че направеното в ски зона Банско не уврежда природата, ще бъде представен пред 36-ата сесия на световната организация в Санкт Петербург в края на този месец. Така ще се сложи край на продължилите почти 12 г. спекулации и опити за компрометиране на най-известния български ски център - Банско.
Защо ли обаче трябваше и ЮНЕСКО да дойде, за да установи, че ски зоната се развива по подобие на най-добрите в света и не уврежда природата? И в резултат на това, освен че дава хляб на целия регион, позволява и на стотици хиляди фенове на зимните спортове да практикуват любимите си занимания, а чрез това - България да се рекламира по цял свят като отлична туристическа дестинация. А че всичко в Банско е по световни стандарти, природата се пази, курортът е перфектен за ски туризъм и за

домакин на състезания от най-високия ранг

в световните ски, видяха над милиард зрители по цял свят през последните години. Звезди от ранга на носителите на световните купи Линдзи Вон, Боде Милър, Бени Райх, Аксел Лунд Свиндал, Ивица Костелич и Марсел Хиршер също не спряха да сипят суперлативи и да хвалят българския курорт.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай