Юли ни пържи с 40 градуса

Юли ни пържи с 40 градуса | StandartNews.com

Африканска жега от 40 градуса ще ни мъчи през юли, а горещините ще започнат още от втората половина на юни. Това предупреди климатологът Симеон Матев пред Нова тв. Според него лятото ще бъде далеч по-топло от обичайното. Много слънце ни очаква през новата работна седмица.

В понеделник дневните температури ще достигнат 27-30 градуса.

На места може да има превалявания с гръмотевици. Затоплянето обаче ще е за кратко. В сряда от запад ще проникне хладен въздух. За щастие той няма да понижи съществено температурите и градусите ще се задържат сравнително високи. "Времето е променливо и е нормално да се редуват студени с топли периоди", каза климатологът Симеон Матев пред Нова тв. "През 2004 г. на 24 май в София валя сняг. Това е нормално за нашите климатични ширини", допълни той. Според Матев месеците май и юни са най-валежните през годината и е нормално да вали ако не всеки ден, то поне през ден.

"Тази година очакванията ни са, че нестабилното време ще продължи до 15-20 юни, след което идва сух период. Последните лета се характеризират с по-високи от обичайните температури. Такова ще бъде и това. Очакванията са юли да бъде типично летен месец с температури около и над 30 градуса. Ще има и горещини и около 40 градуса", добави климатологът Симеон Матев.

По повод градушките, които удариха няколко места в България, климатологът заяви, че за повече от 140 години не е имало юни без градушка някъде из страната. Матев коментира и вероятността от смерчове. "На годишна база има данни за два или три на територията на България. Смерчът се създава само при специални условия, обикновено са близо до крайбрежието на Черно море. Може да се прогнозира 3-4 дни преди това, а конкретното място може да се каже минути преди явлението", добави климатологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай