Йона Мъжката се била в пет войни

Предлагат за 140-годишнината на Освобождението да бъде наградена посмъртно

Йона Мъжката се била в пет войни | StandartNews.com

Село Бойница, което се намира близо до българо-сръбската граница при Кула, най-после почете една уникална своя съселянка – опълченката Йонка Маркова. На стена на детската градина в селото, която носи нейното име, бе открита паметна плоча. На нея героинята е изобразена в четническа униформа. От тук нататък забрава няма – старите жители на Бойница живеят с разказите на баби и дядовци за мъжката Йона, а децата не може да не питат: Коя е тази жена, какво е направила?

А Йонка Маркова е направила много за род и родина. Възпитана в родолюбивия дух на своето възрожденско време, в готовността на предците за освобождение и обединение на България, тя облича войнишки дрехи и отива да се сражава в Руско-турската освободителна война. За проявен героизъм на Шипка е наградена с Георгиевски кръст. Когато Съединениеито на България е застрашено, тя отново облича войнишката униформа и отива на фронта в Сръбско-българската война. Сражава се при Трън и Сливница, за което

княз Александър Батемберг я награждава с орден за храброст

4-та степен. Била е в доброволческата дружина на капитан Кавалов. По време на Балканската война се сражава при Одрин. Тя е в състава на взвода, в който е и нейният съпруг Нако Дамянов. Мнозина не знаят, че под мъжките дрехи се крие нежно женско сърце.

За тази българка пръв пише някогашният кмет на Видин /1936/ Бърни Бончев, а в по ново време – Велко Атанасов и Генади Вълчев. Подробно нейното житие изучава и краеведът от Ловеч Кирил Петров. На откриването на паметната плоча в селото той представи и книгата си нея, наречена „Единствената Йона Маркова". И тъй като има и историци, които отричат участието на жени в българското опълчение, авторът открива в архива на цар Фердинанд статия, поместена във вестник „Посенер Цайтунг" от 1902, от която става ясно, че Йонка е била опълченка. Авторът на тази статия е австрийски журналист, дошъл същата година на Шипка за честване на годишнината от героичните боеве. Там той се запознал със самата Йонка, която също била участничка в тържествата и от нея чул историята й за участието в битките за върха.

Допреди 25 - 30 години в Бойница е

имало хора, които са познавали героинята

в последните години от живота и. Родена е през 1857 година, а умира през 1923. Била е третата дъщеря на Марко Пейов и Ружа. Познавала се е и е общувала с Найчо Цанов и с капитан Атанас Узунов, с когото заедно воюват в Сръбско-българската война.

Йонка има син Димитър, който е бил учител и директор на училището в Бойница и дъщеря Цана. Тъй като е имала и две сестри, родословното й дърво е доста плодовито. Днес в различни градове живеят негови разклонения до четвърто-пето поколение. Те са описани от учителя Георги Йоцов.

Заради гордия си дух, излъчваното безстрашие и респект в Бойница я нарекли Йона Мъжката. С живота си и участието й в следващите войни – Балканска, Междусъюзническа и Първата световна тя става странната Йонка. За нея не се знае много, но съселяните и я наричат "нашата Йона". Заради верността й към родината и готовността да я защитава с оръжие в ръка, предлагат догодина, когато ще се чества 140-тата годишнина на освободителната война, тя да бъде отличена посмъртно. След повече от 100 години нейният свободолюбив дух и невероятен патриотизъм най-после ще намерят признание и уважение.

За откриването на плочата в Бойница дойдоха евродепутатът Владимир Уручев, заместник-министърът на отбраната генерал Атанас Запрянов, областният управител Албена Георгиева, много жители на Бойница и съседните села. Дойде и авторът на книгата „Единствената" Кирил Петров, облечен в четнически дрехи от нейното време. Зам.-министърът прочете писмо от министъра Красимир Каракачанов. Той нарича Йона Маркова

уникален случай на единствената българка

участвала в 5 войни за национално освобождеение и обединение на България. До плочата бяха положени много венци и цветя – от съселяните, от гостите, от името на депутатите Владимир Тошев и Пламен Манушев. Повече от 200 души скромно сведоха глави в почит към подвига и героичния живот на тяхната Йонка.

Кметът на Бойница Анета Генчева благодари на всички свои съселяни и други дарители, които са отделили от собствените средства, за да бъде изработена плочата и отпечатана книгата за тяхната Йонка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай