Язовирът край Добрич може да се скъса

Язовирът край Добрич може да се скъса | StandartNews.com

Добрич. Стената на язовира до Добрич може да се се скъса, съобщиха от МВР. Според информацията няма опасност за града, но се евакуира село Ново Ботево.

Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна.

Извършва се постоянен обход на водоема и се наблюдават критичните и заливните точки.

Няма пряка опасност за приливна вълна в посока град Добрич.

При последните наводнения градът беше залят, имаше и загинали.

Междувременно в Добрич остава обявеното бедствено положение поради високото ниво на водата в северната част на града. Навсякъде канализацията е затлачена и в много от бедстващите райони действията по отводняването не са ефективни. Екипи на Вик работят по възстановяване на каловите станции в „Дунав" и в района на „Свежест".

В момента има организирани около 40 – 45 екипа на пожарна безопасност в помощ на гражданите. Има екипи от Пловдив, Стара Загора, Русе, Силистра, Разград и Шумен.

Доброволци, които могат със собствени подръчни средства и личен транспорт се насочват за почистването на тинята и др. отпадъци в района на Югоизтоците и северния район на ул. „Индже войвода", „Копривщица", „Стоил Войвода" и други.

Около 800 домакинства в момента се без ел. захранване, тъй като се отводняват наводнените трафопостове. По високите етажи на жилищните блокове липсва вода.

Община Добрич апелира към гражданите да ползват само бутилирана вода за питейна, тъй като пробите на водата от помпената станция в село Приморци още не е готова. За други дейности да се ползва преварена вода.

Екипи от общинска администрация в момента обхождат бедстващите райони и описват имуществените вреди, за да могат да се обхванат пораженията.

В Центъра за услуги и информация продължават да се приемат заявки за удостоверяване на претърпените вреди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай