Яжте умно срещу депресия

Яжте умно срещу депресия | StandartNews.com

Близките и спортът помагат по-добре от терапия
Шоколадът качва хормона на щастието, но кафето е приятел на лошото настроение

Всеки, който някога е изпадал в депресия, знае какво усещане за безнадеждност може да донесе тя. Разбира се, най-добре е да потърсите професионална помощ, за да се преборите с това състояние. Но все пак има неща, които сами може да направите в борбата с него. Дори само промяна в диетата, малко физическа активност или пък игра с домашния любимец може значително да подобри настроението ви. Ето предложенията на webmd.com за облекчаване на симптомите на депресията.

Поиграйте с домашния си любимец

Понякога домашният любимец наистина се превръща в най-добрия ви приятел. Докато играете с него, мислите ви са далеч от всички проблеми. Освен това с грижите си за вашия домашен любимец вие изпълнявате ангажимент към друго същество. А грижата за другите може да бъде доста терапевтична.

Яжте умно, за да повдигнете духа си

Има връзка между ума и тялото. Въпреки че няма универсална диета, която да помага срещу депресия, здравословното хранене може да е част от цялостния ви план за лечение. За физическо и емоционално здраве в диетата ви трябва да има изобилие от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. От друга страна, шоколадът пък е незаменим източник на ендорфини - затова и може да бъде използваk успешно в борбата с лошото настроение.

Намалете кофеина

Помислете пак дали наистина имате нужда от тази трета чаша кафе. Тревожността често придружава депресията, а кофеинът в повече може да ви изнерви допълнително. Въпреки че не е установена връзка между кафето и депресията, ако намалите приема на кофеинови напитки, със сигурност ще подобрите съня си и ще понижите риска от депресивни състояния.

Движете се

На мнозина физическата активност се отразява дори по-добре от антидепресантите. Като не е нужно да участвате в маратон. Просто излезте на разходка с приятел. А с времето се старайте да увеличавате физическата си активност. Упражненията ще подобрят физическото ви състояние, а също така ще ви донесат по-добър сън и настроение.

Разкрийте креативността си

Живопис, фотография, музика, плетене или писане в дневник. Това са все начини да изследвате чувствата и да изразите мислите си. Креативността може да ви помогне да се почувствате по-добре. Целта не е да създадете шедьовър. Направете нещо, което ви доставя удоволствие.

Дръжте семейството и приятелите си наблизо

Тези, които ви обичат, ще искат да ви подкрепят. Затова не им пречете. Ако ги допуснете до себе си, ще се почувствате много по-добре. Обадете се на приятел и излезте някъде с него. Или пък изпийте по чашка с любимия човек. Ще откриете, че да говорите за депресията със сигурност ще ви помогне в борбата с нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай