Ямбол празнува Трифон Зарезан

Ямбол празнува Трифон Зарезан | StandartNews.com

Вила Ямбол организира пищен празник за жителите на града

Тази година 14 февруари стана празник за цял град. "Вила Ямбол" избра да чества деня на покровителя на лозето Трифон Зарезан с мащабно винено събитие с надслов "Ямбол е вино и традиции". В началото на винения ден изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов и екипът му традиционно зарязаха по изгрев слънце лозята си край Ямбол, поляха ги с червено вино за здраве и берекет и определиха своя нов Цар на лозето, както традицията повелява. Именно той трябва да се грижи за лозята и да носи отговорност наесен при гроздобер плодовете да са сочни и сладки, за да е отлична и винената реколта. Отново по традиция всички се преместиха от лозето в града, където хилядите събрали се жители станаха съпричастни на някои от най-ефектните ритуали на Трифон Зарезан - пристигането на Царя на лозето в града (обичаят гласи той да пристигне шумно, да почерпи всички свои съграждани с вино за берекет и плодородие), както и ритуалният обреден танц с кокошка, пита и вино, характерни за ямболския край. Приветствени речи в знак на уважение към празника на избата дадоха и председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев и кметът на Ямбол Георги Славов.

Някои от най-известните у нас и по света български фолклорни музикални и танцови формации представиха обредите, които се изпълняват ритуално на този ден, за да въведат жителите на града в древната традиция на празника. Програмата бе повече от атрактивна. Ансамбъл "Българе" изнесоха чрез песни и танци всички национални обичаи, посветени на любовта към виното и почитта към покровителя на лозята св. Трифон Зарезан. Известният със своите най-добри кукери край представи и местните първенци в кукерурането, които чрез ритуали прогониха злите сили, студа и зимата и привикаха слънцето и плодородието над лозята на избата. Гайдари от 100 Каба гайди изсвириха характерни български ритми. Най-голямата атракция бе кулинарното шоу, което Ути Бъчваров изнесе на жителите, приготвяйки на живо над 3000 порции на най-голямото барбекю, с които избата почерпи гостите от своя град. Стотици литри червени, бели вина и розе с марка Villa Yambol се ляха за здраве и берекет, както Трифон Зарезан повелява. Празникът започна от рано и завърши в късен следобед, а жителите на Ямбол дълго време ще го помнят.

"Вила Ямбол" честваме своя професионален празник Трифон Зарезан на 14 февруари. Всяка година всички служители на избата зарязваме при изгрев слънце лозята ни край село Тенево, както по традиция се прави, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето. В края на изминалата година компанията ни, позната като "Винпром Ямбол", претърпя сериозна промяна, с оглед на модернизацията и своите успехи зад граница, които постигнахме през последните години. Вече сме "Вила Ямбол" и в знак на благодарност към общността, в която постигаме успехите си, избрахме да направим своя ден празник на града ни. Това реално е така, защото в почти всяко семейство в града има или е имало наш служител, който участва в процеса по грижа за лозята или направата на вината и ракиите ни. Затова избрахме денят ни да премине под наслов "Ямбол е вино и традиции", коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата.

"Вила Ямбол" наследява традиции във винопроизводството в региона от 1924 година и днес е най-старата винарска изба в Южна България. Тя съчетава традициите на миналото с технологиите на бъдещето, за да създаде продукти, превърнали се в еталон за качество дори по света. Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилия по отглеждане и развитието на гроздето. Компанията обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са засаждането на още. Общият капацитет за преработка на грозде на избата възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - над 18 млн. литрa. С прецизност компанията развива както големи серии, изпълнява поръчки за над 20 страни, разработва и бутикови партиди следвайки златното сечение цена/качество. Една от гордостите на "Вила Ямбол" е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там под марката "Стралджанска". Днес избата произвежда освен нея и всеизвестната "Ямболска гроздова", както и едни от най-добрите вина на пазара с марка Villa Yambol.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай