Ядем два пъти повече пчелен мед

Ядем два пъти повече пчелен мед | StandartNews.com

Стара Загора. Консумацията на пчелен мед в последните 10-ина години у нас се е увеличила два пъти – от 200-300 г на 600-700 г на човек годишно. Това твърди Тодор Иванов, председател на старозагорското пчеларско дружество „Липа", което откри традиционното си есенно изложение на мед и пчелни продукти. Според пчеларите обаче това количество било далеч от консумацията в европейските страни, където на човек от населението се падало по няколко кг мед годишно. Това е и една от причината пчеларите за поредна години да поощрят продажбата и консумацията на мед и пчелни продукти. По време на изложението ще бъдат раздадени безплатно над 500 рекламни разфасовки по 20-25 г мед и пчелен пращец, съобщи Иванов.

Въпреки обилните дъждове през тази пролет и особено лятото пчеларите очакват да добият повече мед в сравнение с миналата година. Прогнозата била от пчелините в цялата страна да излезе около 13 хил. тон мед. Заради по-големите разходи на пчеларите изкупната цена обаче щяла да бъде с около 20 на сто по-висока – 4,60-5 лв килото при сделки на едро. Заради доброто качество и отличните вкусови качества повече от 80 на сто от българския мед се продава на европейските пазари, съобщи още шефът на старозагорските пчелари Тодор Иванов.

Той определи като чиста спекулация появяващите се от време-навреме публикации, че българският мед бил замърсен с пестициди или други вредни примеси. „Контролът по качеството на меда е безкомпромисен, включително и от страните, в които го изнасяме", увери потомственият пчелар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай