Вятърът причини аварии и събори дървета в Северозападна България

Вятърът причини аварии и събори дървета в Северозападна България | StandartNews.com

Оранжев код за силен вятър за областите Хасково, Кърджали и Смолян

София. Силният вятър събори дървета и част от покриви в Северозападна България. Причинени са и редица аварии.

В Берковица, Вършец и село Георги Дамяново пулсациите на вятъра стигат до 150 километра в час. В резултат има повреди във водопреносната мрежа, скъсани електропроводи, изкоренени дървета и отнесени покриви на постройки, информира бТВ.

Няма данни за пострадали хора, съобщи областният управител на Монтана.

Водоподаването във Враца бе прекъснато през нощта срещу събота заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара". От местното ВиК дружество предупреждават клиентите си, че подаването, възстановено към 6:00 часа сутринта, ще бъде прекъснато отново от 11:00 часа. В съобщението не се уточнява докога ще продължи режимът на водата, който засяга град Враца, квартал Кулата и село Нефела.

Бурята причини и няколко прекъсвания на тока във Враца през нощта. Населени места в подножието на Стара планина също останаха без ток.

Електропроводи в района на язовир „Среченска бара" са били изключени превантивно заради мощния вятър.

Заради паднали клони и дървета е затворен проходът „Петрохан". В проблемните населени места работят дежурни екипи, пълното отстраняване на щетите обаче ще е възможно след стихване на вятъра. Очаква се силата му да намалее още тази нощ.

В София екипи на общината също са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти.

Междувременно оранжев код за силен вятър и обилно количество валежи е обявен за областите Хасково, Кърджали и Смолян в събота, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай