Всяка четвърта родилка ражда със секцио

Всяка четвърта родилка ражда със секцио | StandartNews.com

София. Около 25 на сто от жените у нас раждат чрез Цезаровото сечение, като едва при 2-3 на сто от случаите това става по желание на родилката, без да се налага по медицински причини.

Това показват данни на Асоциацията на българските акушер-гинеколози, оповестени на пресконференция. Според лекарите обаче раждането със секцио трябва да бъде правено с информираното съгласие на родилката, като в случай, че има неоправдан риск за живота на жената и не е наложителен от медицинска гледна точка, този метод трябва да се избягва.

Биологичната майчина смъртност у нас е сравнително ниска - 6 на 100 хиляди, обобщи д-р Любомир Дамянов, председател на асоциацията. По думите му българките трябва да се интересуват в по-голяма степен дали бременността им има патология или някакви особености, които могат да възпрепятстват естественото раждане.
Обикновено жени с диабет раждат по-едри бебета и при тях е наложително секцио, както и при жени с т.нар. „андроиден" таз, обясни д-р Дамянов.

Лекарите също трябва да информират детайлно пациентката за възможните начини на раждане и за потенциалните опасности, които крие секциото, което е инвазия в коремната кухина и носи всички рискове на една коремна операция, посочиха от асоциацията.

При естественото раждане, което е най-добрият вариант, жените предимно се безпокоят от болката. Според изследване по 10-степенна скала на болка, родилната е най-силна. Има обаче стандарти за обезболяване, като "златният" е епидуралната анестезия. Акушер-гинеколозите смятат, че Цезаровото сечение води до немалко усложнения - предимно тромбози и инфекции, но не създава риск за развитието на детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай