Всички трябва да помогнем да се случат добри неща

Всички трябва да помогнем да се случат добри неща | StandartNews.com

В навечерието на Великден Негово светейшество българският патриарх Неофит даде интервю пред bTV. Предлагаме част от разговора.

- Ваше Светейшество, кои са били според Вас най-трудните години в църквата?

- Трудни години има винаги за църквата и за нейните чада, които й са предани.

Периодът на атеизъм беше по-продължителен и по-тежък за понасяне. Не по-малко вреда беше нанесена и от разделението на църквите по време на разколническия период. Слава Богу, че своевременно с Божия помощ се преодоляха и двата периода и сега църквата ни става все по-силна, организирана и в служба на своето паство.

- Има ли млади хора в църквата сега?

- Радостното е, че това е така. Има много млади хора в храмовете, заедно със своите дечица, общуват си и това е радостно.
Благодарим на Бога, че привлича тези млади души за добър пример и установяване на добри контакти между християнските семейства.

Аз съм убеден и мнозина от нас очакваме въвеждането на вероучението в българското училище да стане колкото е възможно по-навреме, за да се ползват децата от този богат извор на църковни знания и да има библейска и евангелска нравственост.

- Успявате ли да изпратите навсякъде свещеници по големите празници, да бие камбаната поне, да се чува?

- Там където няма служба, обикновено се възлага на клисаря, който отговаря за храма, да оповестява празничните дни с камбанен звън. Това стопля вярващото сърце, хората отиват до храма, палят свещица, поздравяват се един друг, а когато има възможност да има свещеник, това е голяма радост за тях.

- Скоро празнувахте 70 години юбилей. Направихте ли си ваша равносметка за изминалото време?

- Преди всичко на тази възраст човек вижда, че само Бог е вечен. А всичко отминава и е преходно. Равносметката е полезна дотолкова, доколкото имаме възможност, имаме време да направим нещо добро и да продължим да го правим, докато Бог ни е дал земните дни.
Бог е абсолютното добро. И той иска от нас да бъдем добри. "Каквото сте сторили на моите най-малки братя - мене сте го сторили", казва Спасителят.

- Българинът от какво възкресение се нуждае? Какво трябва да възкресим, за да продължим напред?

- България е нашето отечество и ние всички трябва да я подпомогнем в нейните старания да се случват добри неща в живота на родината ни и у нас.

- Българинът почит към Бога ли има, или по-скоро страх от Бога?

- Това е едно от достойнствата на нашия народ - да обича своята вяра и да я предава на своите деца, внуци и близки. България и православие са идентични понятия. Нека сме щастливи с това, че Бог обича България и българите обичат своя небесен отец.

- Вашето пожелание към хората, Ваше светейшество?

- С отеческа обич в навечерието на Великия празник на празниците Възкресение Христово на целия български народ пожелаваме здраве, радостни дни, благополучие, мир и щастие за всеки християнски дом.
И съвсем скоро да се поздравим с "Христос Воскресе".

/пред bTV/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай