"Всецарица" идва у нас с чудеса

"Всецарица" идва у нас с чудеса | StandartNews.com

Иконата ще бъде изложена в "Невски" преди да замине за Гигинския манастир

Анонимен благодетел дари Пантанаса на наш манастир, ликът на Богородица за Великден в "Ал. Невски"

По застъпничеството на Божията Майка нейната икона лекува страдащи от рак и наркотици

Чудодейна икона ще посреща миряните в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в нощта на Възкресение. Светинята е копие на прочутата "Всецарица", която се пази в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора.

Образът на Божията Майка има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, както и на зависими от наркотици и алкохол.

За този особен дар свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България и другаде. Копието на "Всецарица" е притежание на Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Светата обител се сдобила с чудодейната икона благодарение на анонимен дарител. Той попитал игумена йеромонах Никанор как може да помогне на манастира. Малко по-рано игуменът видял прекрасно копие на "Всецарица" в ателието на реставратор и иконописец в Солун, но цената му била непосилна за Гигинската света обител.

Щедрият дарител обаче осигурил нужната сума и така иконата се озовала у нас.

Анонимен благодетел дари чудодейна икона на наш манастир. Копие на чудотворната икона на Божията Майка "Всецарица" ще се намира вече и в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Оригиналът е в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора. Образът на Божията Майка "Всецарица" ("Пантанаса"- на гръцки език) има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, а напоследък и от наркотични зависимости. За този особен дар и на копия на иконата свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България и другаде, обичайно последвали след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона "Всецарица".

Известният с много случаи на изцеления Църногорски манастир се сдобива с иконата по чудодеен начин. Наскоро игуменът йеромонах Никанор бил по работа при реставратор и иконописец в Солун. В просторното му ателие случайно видял едно много хубаво копие на иконата на Божията Майка "Всецарица", позната му от манастира Ватопед. Заради няколко случая на близки до манастира хора с различни страдания той си помислил, че ще е добре в обителта да я има. Цената се оказала доста висока и отецът се отказал от тази мисъл. Пътищата му го завели за пореден път до Ватопедския манастир и там видял още едно копие на иконата, приготвено за продан от монасите. То се оказало доста по-скъпо, но му се сторило и не така хубаво. Затова пък чул от ватопедските монаси за нови случаи на изцеления и чудеса, свързани с иконата. По обратния път отецът вече имал идея да предложи на благодетели на манастира да съберат пари и да закупят солунското копие на иконата. Така и направил и тъкмо, когато вече водел разговори кой каква сума ще отдели, му се обадил пожелал анонимност човек с молба да се видят. "Решил съм да помогна, кажи от какво имате нужда", споделил с отеца той. Йеромонах Никанор се замислил дали да поиска помощ за манастирското стопанство и обора или за новата мандра и тогава се сетил за иконата. Разказал му колко е голяма силата й и за идеята да се съберат пари. Добродетелният човек без замисляне заявил, че ще я плати сам. Отчето се притеснил дали това няма да е свръх неговите възможности, но благодетелят отвърнал убедено, че за него е важно в тези размирни времена да е полезен на хората, които идват в манастира.

По чудодеен начин се случило и освещаването на иконата в манастира Ватопед. Отецът предприел постъпки за освещаването й и узнал, че се изисква дълга процедура с писма, одобрение и отговор. Време обаче нямало предвид настъпващата Страстна седмица, когато не е прието монасите да пътуват и да се отделят от богослужението и молитвата. Затова отец Никанор решил да се остави на милостта на Божията Майка. Братя от един руски скит му услужили с кола на Света гора и той, заедно с придружителите си и иконата, бързо стигнал в манастира преди отговора. За всеки случай водел и снимачен екип, та ако всичко се нареди, да бъде документирано. Така и станало - още преди да получат благословение, завъртели камерата и никой не направил забележка. После веднага направили приетия ритуал копието да се освети чрез трикратно кръстообразно докосване до първообраза. Прочетено било и молитвеното последование по освещаването, както се полага. На връщане митничарите на светогорското пристанище Дафни се зачудили как са влезли с иконата, за която нямали митническо разрешително и как са били допуснати със снимачната техника на Атон, но отговорът е ясен - това станало възможно по Божия промисъл и със застъпничеството на Божията Майка, убедени са сега всички, които се радват на поредния благодатен дар за манастира.

Копието на чудодейната икона ще бъде занесено първо в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Това ще стане на Велика Събота и светинята ще остане в олтара на храм-паметника в нощта на Възкресение Христово, където ще може да й се поклони светейшият патриарх Неофит. Официалното посрещане на иконата в Църногорския манастир ще стане на 2 май по обед, когато по околните поляни се прави традиционен народен събор. С литийно шествие тя ще бъде приета в обителта, за да остане там завинаги.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Всецарица" е направена през ХVII век. Според разкази на старци от манастира един от най-показателните случаи за благодатта на иконата е свързан с младеж, обладан от бесове, които го учели да прави магии. Когато той влязъл в храма и пристъпил да се поклони на иконата, от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, ударил го в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младият човек изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица му помогнала да се покае и да влезе в правия път на духовен живот.

За силното присъствие на Богородица във Ватопед свидетелства и едно видение на български монах. В житието на св. Козма Зографски, канонизиран брат от Зографския манастир, се разказва за едно чудо някога от ХIV век. Св. Козма бил гост на манастира за храмовия празник на Благовещение. За своя огромна изненада видял в храма и после на трапезата да се разпорежда една жена с царствено величие. Понеже на Света Гора жени не се допускат дори за посещение, Козма бил силно съблазнен и възмутен. На изповед пред духовника си споделил за своето видение на жена с невиждана красота и слава, а старецът, развълнуван, му обяснил, че това е била самата божествена Мария, Небесната покровителка на Света Гора и на целия свят.

На иконата Пресвета Богородица е изобразена в алена одежда, седяща на царски трон. В скута й е Богомладенецът Христос със свитък в лявата ръка и благославяща десница. С дясната си ръка Богородица показва към своя Царствен Син, като към Спасител на света. На заден план са изобразени архангелите Михаил и Гавриил, които с благоговение осеняват с крилата си.

Името на иконата било дадено много отдавна от стареца Йосиф. Като гледал изображението, той чул глас да му казва: "Как, ако не Царица на всички - Всецарица, Пантанаса". Старецът Йосиф често подчертавал, че Богородица не просто идва понякога на Атон, а пребивава постоянно, живее и във Ватопед, където се пази и част от пояса на Пресвета Богородица, който тя носела през земния си път.

Чудодейната благодат на иконата била забелязана постепенно. Монасите започнали да отбелязват случаи на изцелени от ракови заболявания и други страшни страдания. Известен е случай от 1921 г. на изпаднало в клинична смърт момченце. То било съживено след като от хартиено копие на иконата заструили светли лъчи и го обляли.

Майка на оцелял в тежка катастрофа младеж се обадила в манастира от Русия. Нейният син оживял по необясним начин от катастрофа, при която колата му полетяла в дълбока пропаст. Тъкмо когато се разиграла страшната случка, пред майката се явила царствена жена. Тя казала, че е спасителката на сина. Майката я попитала коя е, а жената отвърнала, че е Пантанаса и живее във Ватопед. Майката не знаела какво значи това, но намерила името на манастира в телефонен указател и така позвънила. После спасеният мъж станал свещеник.

Две копия на иконата "Всецарица" са пренесени в Москва в средата на 90-те години на ХХ век. В последно време там ежедневно стават много чудеса. Много от тях са за изцелени деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва.

У нас също има копия на "Пантанаса" - в близкото до София село Желява, в храмове в Пловдив и Варна. И за тях се води летопис на постоянно ставащите в резултат на дълбока вяра и гореща молитва чудеса.

Молитва

О, Всеблага, досточудна Богородице, Пантанаса, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив! Но като добросърдечна Майка на милостивия Бог, кажи дума, за да се изцели душата ми и да укрепне немощното ми тяло. Защото имаш непобедима власт и нито една Твоя дума не ще остане безсилна, о Всецарице! Ти се помоли вместо мен, Ти ме измоли вместо мен. За да прославям преславното Ти име сега и винаги и във вечните векове. Амин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай