Враца възражда традицията на офицерските балове

Враца възражда традицията на офицерските балове | StandartNews.com

В навечерието на празника на българската армия, във Враца се възражда традицията на офицерските балове. Тази вечер той ще се проведе във военния клуб в града, предаде БНР.

"Военната духова музика е била гвоздеят и центърът на празненството. Канени са били кметът, управата на града, управите на другите родолюбиви, благотворителни дружества и организации, с които офицерите заедно са движили напредъка на Враца през онези десетилетия и това е било едно голямо събитие за града. Те са били с благотворителен характер. Офицерите, като най-елитната част от населението на Враца тогава, вземали много присърце нуждите на бедните, на децата, които имат нужда от подкрепа. Така че те на тези балове са събирали средства, които са дарявали за учениците. Имало един такъв много интересен критерий - на тези, които са най-ученолюбиви, с най-високи показатели в училище. И разбира се, те със своя пример, със своите блестящи балове също са ги стимулирали", обобщава главният експерт от Държавния архив в града Весела Пелова

Музикален парад на военни духови оркестри, организиран от Националната гвардейска част, ще се състои тази вечер в зала "Арена Армеец София". В него освен оркестрите на гвардията, пехотата, ВВС и ВМС ще се включат и армейски ансамбли от Румъния и Гърция. Ще има и лазерно-светлинно шоу. Ще пеят Орлин Горанов и популярната рок група „Кикимора" с най-известния по света наш китарист Николо Коцев, свирил с „Би джийс". Входът е свободен.

От 9 часа утре ще се проведе традиционният водосвет на бойните знамена и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин. Очаква се на церемонията да присъстват представителите на властта. Час по-късно на площад "Княз Александър I" ще се проведе парада. Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили на Република България ще премине на 100 метра над земята с националния флаг. 

Ще има и пехотински марш, в който ще дефилират представителни блокове от видовете въоръжени сили, Военната академия, военните училища и гвардията. Близо 1050 военни ще набиват крак по жълтите павета на бул. „Цар Освободител". Докато звучи националният химн, ще проехтят 20 артилерийски салюта. Командващ парада ще е командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев.

Любопитните да разгледат военна техника ще могат да го направят в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай