Връщат пари за санирани панелки (ОБЗОР

Връщат пари за санирани панелки (ОБЗОР | StandartNews.com

Мащабната програма за саниране на панелките в България ще започне със сгради с поне 36 апартамента. Първите строителни дейности ще стартират през лятото. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след среща на правителството с кметове и ръководството на Българската банка за развитие, на която са обсъдили механизма за финансиране на програмата. Бюджетът за 2015 г. предвижда държавата да гарантира заеми за 1 млрд. лв., с които да се създаде специален фонд. Той ще се управлява от Българската банка за развитие. От собствениците на панелните жилища няма да се иска финансово участие. Те обаче трябва да се регистрират като юридически лица по Закона за управление на етажната собственост. От тяхно име общините ще извършат всички дейности по избора на енергийни одитори, конструктивно обследване и изпълнители. МРРБ ще даде методическите указания и типовите проекти.

"Започваме с големите сгради, за да постигнем бързо максимална ефективност от програмата", заяви министър Павлова. Тя успокои, че саниране е предвидено и за по-малките панелки с под 36 апартамента, но финансирането ще дойде по-късно след одобрението на новата европрограма "Региони в растеж". Там са предвидени 300 млн. лв.

"Държавата ще върне парите на хората, които се включиха в проекта за енергийно обновление на многофамилни жилища, финансиран от ОП "Регионално развитие", съобщи Павлова. В него безвъзмездната помощ бе 75% от стойността на всеки обект, а останалите 25% трябваше да бъдат осигурени от собствениците. Става дума за 100-120 сгради, които трябва да се санират до края на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай