Волен кацна на Цацаров

Бой на летището може да остави Сидеров без имунитет

Волен кацна на Цацаров | StandartNews.com

Волен Сидеров е на път да стане клиент на главния прокурор Сотир Цацаров. Лидерът на "Атака" шокира държавата с нов скандал в самолета за Варна. Сидеров и няколко негови депутати нападнаха служител на френското посолство, а после набиха полицай и бизнесмен. Двамата го отнесоха, след като се опитаха да защитят културното аташе на Париж у нас Стефани Дюмортие. Волен и компания поискали да вземат паспорта на дамата след словесна престрелка. Свидетели вече са дали показания за изстъпленията на атакистите. Днес Софийската градска прокуратура трябва да прецени дали да поиска депутатския имунитет на Сидеров. Във Фейсбук пък от снощи върви призив за протести пред Съдебната палата, ако на Волен пак му се размине.

Самолетен скандал с обиди и крошета спретна отново лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Този път инцидентът стана в редовния полет на "България Ер" от София до морската столица в понеделник вечерта. Инцидентът може да коства имунитета на депутата, който този път нападна хора пред цял автобус със свидетели.

Сидеров и група депутати от партията му се качили в самолета, но още при излитането започнали да вдигат шум и да пречат на останалите в полета. Дама, седяща близо до тях, им направила лека забележка, което вбесило Сидеров. "Скачайки от мястото си, той започна да сипе обиди по културното аташе на Франция у нас Стефани Дюмортие", разказа стюардеса, станала свидетел на инцидента, и продължи: "Лидерът на "Атака" поиска от дамата документите й. За да избегна конфликта, поканих Дюмортие да се премести пред завесите на салона. Но г-н Сидеров ни последва, като продължи да настоява тя да му покаже паспорта си", уточни служителката.

"Дамата каза, че ще представи паспорта си заедно с бордната карта на мен, но в момента, в който тя ми ги подаваше, Сидеров ги грабна и побягна назад в салона", продължава разказа си от скандала във въздуха стюардесата. Спорът между Сидеров и Дюмортие продължил и в автобуса, който отвежда пътниците до терминала. 32-годишният бизнесмен Димитър Бахнев, който станал свидетел на цялата олелия в самолета, направил опит да въдвори ред в шатъл буса. "В този момент обаче отнесе кроше от лидера на "Атака", разказа друг свидетел на скандала.

Шофьорът на летищния превоз се принудил да сигнализира "Гранична полиция", а те от своя страна и варненските спецчасти. На мястото пристигнали група униформени, сред които и 28-годишният полицай Костадин Колев. Той също отнесъл кроше в лицето при опита си да потуши разправията. Въпреки това обаче успял да свали напрежението, така че да не се стигне до нови сблъсъци между депутати от "Атака" и гражданите в буса. В това време обаче граждани, станали неволни свидетели на екшъна, започнали да снимат с телефоните си обидите на Волен Сидеров. Ядосани от факта, част от депутатите, които го придружавали, се спречкали с хората. В мелето дори бил счупен един от мобилните телефони.

За скандала веднага бе уведомена варненската прокуратура. След разследване и разпит на повече от 20 свидетели късно снощи морските обвинители изпратиха в София становище за инцидента. В него се казва, че има достатъчно доказателства, които уличават лидера на "Атака" Волен Сидеров в извършване на престъпление от общ характер. Заради констатацията днес Софийската градска прокуратура трябва да прецени дали да иска депутатския имунитет на Сидеров. "Засега се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда във връзка с инцидента в понеделник на летище Варна", заяви за "Стандарт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че раненият полицай е освидетелстван и има установен травматичен оток в областта на лявата скула, а на гражданина Бахнев - оток на долния клепач на дясното око. "Имало е адекватна полицейска намеса в този случай. Имаме свидетелски показания от служители на "Гранична полиция" и на "Национална полиция", обясни Арнаудова и подчерта: "Няма данни граждани да са провокирали инцидента". Според изнесената от прокуратурата информация, депутатите от "Атака" са отправяли обидни реплики и са показвали картите си на народни представители. По случая работят трима наблюдаващи прокурори и 7 разследващи полицаи.

Във Варна вчера по обяд лидерът на "Атака" заяви, че няма да даде депутатския си имунитет и дори се закани да съди полицията, както и прокуратурата.

Френското посолство у нас пък излезе с остра позиция за инцидента. Първоначално в нея се казваше, че страната "иска извинение, тъй като дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние". Малко по-късно обаче позицията бе променена.

Френското посолство: Вземете мерки!

Позицията на посолството на Франция в България

Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания "България Ер" от София за Варна на 6 януари вечерта. Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права, за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такива правомощия. Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и, че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители.

Шеф на мебелна къща защитил дипломатката

Нападнатият от Волен Сидеров мъж, който си е позволил да направи забележка за непристойното поведение на депутата и да защити френския дипломат Стефани Дюмортие, е 32-годишният собственик на популярната верига за мебели "Зона" Димитър Бахнев. Бизнесменът е управител на "Авъланш груп" ООД, "Нармаг" ЕООД и "АРЕАДОМ" ЕООД. Фирмите работят главно в сферата на мебелното производство и дистрибуцията. Бахнев е родом от Варна. Негови познати го описват като добре възпитан мъж и изключителен кавалер.

Забил кроше на шампион по бокс

Полицаят от спецчастите във Варна Костадин Колев (28 г.), който отнесе кроше от групата на "Атака", е шампион по бокс и бойни изкуства, става ясно от профила му във Фейсбук. Униформеният е участвал в поредица от състезания, включително и през последните месеци. След инцидента на летището Колев си извадил медицинско, тъй като пострадал по време на изпълнение на служебните си задължения. Установен е травматичен оток в областта на лявата скула, пише в документа на пазителя на реда.

Вчера Колев не бе открит за изявление, но негови приятели и колеги коментираха неофициално, че е действал професионално, като не е отвърнал светкавично на удара. "Не искаме да си представяме какво щеше да стане, ако Коста не бе запазил самообладание, и не бе изпълнил на 100% служебните си задължения. А срещу човек като Волен Сидеров трудно мъж с уменията на Колев би се удържал", коментираха още колеги на полицая.

ГЕРБ иска оставка и съд

Пред закона всички са равни, на ход е Темида, каза Миков

Всички сме равни пред закона, на ход е съдебната власт и, когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков по повод на инцидента на варненското летище с лидера на "Атака" Волен Сидеров. И допълни, че не може да има никакви съображения на политическа целесъобразност при нарушение на закона. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново поиска депутатите да гласуват освобождаването на Сидеров от поста председател на комисията по корупция. "Абсолютно недопустимо е политически лидер или народен представител да напада и да се саморазправя с български гражданин. Подобни действия могат да бъдат определени като криминален акт", се казва в специална позиция на партията. От ГЕРБ призовават управляващите политически сили също да осъдят остро поведението на Волен Сидеров, а компетентните органи в държавата да направят незабавно разследване на случая. Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви по-рано през деня, че полицаят Костадин Колев не е пострадал сериозно. Служители на МВР са иззели записите от камерите на летището, снети са обяснения от свидетелите. "Всички свидетели, които е било необходимо, са разпитани", каза Йовчев. И допълни, че цялата истина скоро ще стане ясна.

От БСП и ДПС се въздържаха да коментират инцидента с Волен Сидеров. Очаква се обаче двете партии също да излязат с позиции за поведението на лидера на "Атака".

Пред bTV червеният депутат Георги Кадиев коментира, че ако се стигне до гласуване за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, той със сигурност ще гласува "за".

РЕАКЦИИ

Не това е лицето на национализма

Николай Бареков, "България без цензура"

Крайно време е българският национализъм да спре да бие чужденците по самолетите, а да работи смислено за реабилитацията на България в Европа и по света. Ако е вярно, че лидерът на крайните националисти е посегнал на български полицай, то това е краят на острата форма на национализма в България. Гражданите имат нужда от политици с национално самочувствие, които да представят достойно интересите им и лицето на България в Европейския съюз. С врякане и побоища нито една политика не е успяла. Народът ще накаже агресията й във всякакви форми - посягане на униформени служители или замеряне на парламента с бомби. За жалост г-н Сидеров може би не осъзнава, че работи активно за реабилитацията на диктатора Бойко Борисов.

Това е престъпна група с имунитет

Слави Бинев, евродепутат

Този човек трябва да бъде изхвърлен от парламента, арестуван и въдворен в подходящо заведение. Това е негов модел на поведение. Той напълно се е самозабравил. Случаи като този на летище Варна при него са много чести. Крайно време е прокуратурата да го постави на мястото му. Той и шайката му са организирана престъпна група с имунитет. Волен Сидеров трябва да бъде обвинен и за организирана престъпна група.

Лумпенски изпълнения

Красимир Каракачанов, ВМРО

Недопустимо е в една правова и демократична държава да се посяга на полицай. Без значение дали това го прави джебчия в трамвая, или от депутат. Явно сме свидетели на поредните лумпенско-анархистични изпълнения. През последните години полицаите станаха обект на всякакъв тип агресия, а това са хората, които пазят живота, собствеността и сигурността ни. Нищо патриотично няма в това, да посегнеш на пагона на полицай или военен.

Сидеров: Да си покажа ли фалоса?

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини прокуратурата, полицията, енергийната мафия и областния управител Иван Великов за скандала на летището, като го нарече "измислен". Според него целта е да се урони престижът на партията. Сидеров държа близо 30-минутна реч на издигната за целта трибуна пред сградата на Областна администрация във Варна, в която поиска оставката на губернатора заради върнатите решения на местния Общински съвет, част от които е това за преименуване на 215 местности от турски имена с български. "Във Варна ни посрещна една бандитска банда. Дотам ли опря прокуратурата, та осем прокурори се занимават с това какво се е случило на летище Варна. Случи се това, че някакви лекета се опитаха да накърнят нашето достойнство, но ние им казахме ясно - никой не може да се бъзика с "Атака"!", заяви Сидеров. И се обърна към репортерите: "Журналистите сте продажници, турци! Разкарайте се, вие сте антибългарски медии! Хиени, продажници, лешояди, измекяри. Проклети да сте! 8 години мълчахте, искате да ме разкъсате ли? Това няма да стане! Не се унищожава неунищожимото!". "Искате само пикантерийки, само жълти снимчици. Искате ли да си покажа фалоса? На 10 януари страшната "Атака" ще бъде пред американското посолство, за да посочим на онези бандити от САЩ как са избивали нашите дядовци и баби", каза още националист №1. "Да дойде да ме арестува, щом толкова иска. Идва Видов ден, господин Цацаров! Защо за 23 години не поискахте имунитета на мутричката Славчо Бинев, когато ми скочи и заплаши, че ще ме размаже!", каза още по време на митинга във Варна Сидеров.

Фейсбук зове Цацаров за арест на атакиста

"Имунизирай България срещу Волен Сидеров" е събитието, което бе организирано във Фейсбук часове след драматичната развръзка с групата на "Атака" на летище Варна в понеделник вечерта. Акцията е насрочена за днес от 13 часа пред Съдебната палата в София. "Искам да подчертая, че това не е протест, а подаване на писмен сигнал до главния прокурор във връзка с данни и информация, че г-н Сидеров е извършил престъпление", пише един от участниците Георги Тодоров. И допълва: "Разрешение за блокиране на пътни артерии, шествия и манифестации нямаме. Не е и това целта на акцията". "Не г-н Сидеров, а България и гражданското й общество имат нужда от имунитет срещу произвола и насилието, което български народен представител си позволи за пореден път да упражни върху граждани", пише в призива за демонстрацията.

СКАНДАЛИТЕ

  • Септември 2013 г. - Скандалът за сметката в луксозния ресторант в Брюксел "Къщата на лебеда"
  • Юли 2013 г. - Сблъсък на Сидеров и депутати от "Атака" с екип на "Скат" на бензиностанция до Бургас
  • Май 2013 г.- Сидеров скочи на репортера от "Скат" Теодор Ангелов пред парламента
  • Февруари 2010 г. - Сидеров бе задържан на летището във Франкфурт във видимо нетрезво състояние, заради хвърлена храна по пода и използване на обидни думи.
  • Април 2006 г. АМ "Тракия" - Пътен инцидент, при който автомобилът на лидера на "Атака" се блъсна в друга кола

Страсбург гледа жалбата за "Баня башъ"

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е решил да разгледа приоритетно жалбата на българския гражданин и мюсюлманин Вели Караахмед. Той е един от пострадалите на 20 май 2011 г., когато националисти, водени от лидера на "Атака" Волен Сидеров, нападнаха молещите се пред софийската джамия "Баня башъ". И до този момент, почти три години по-късно, прокуратурата продължава да разследва неизвестен извършител за случилото се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай